Ai devenit Fan Hoya? Iată ce e bine să ştii…

Hoya imperialis

Ţi-ai cumpărat de curând prima ta Hoya? Ţi-au plăcut frunzele lucioase şi cărnoase, florile stelate şi parfumul lor delicat? Înseamnă că trebuie să te pregăteşti, pentru că aceasta nu va fi singura Hoya din casa ta. În curând vei vrea toate soiurile care se găsesc pe piaţa românească. Mai apoi vei „gusta” din bucuria soiurilor care se găsesc numai în străinătate. Hai să-ţi povestim despre aceste plante care stârnesc pasiuni deosebite.

Hoya variegata

Ce soiuri găseşti pe piaţa românească?

Sunt câteva soiuri foarte frumoase pe care le găseşti pe piaţa românească, în general cu flori albe sau roz, parfumate: Hoya carnosa, Hoya bella, Hoya australis, Hoya kerrii, Hoya linearis. Ocazional mai poţi găsi şi Hoya lacunosa (flori albe, pufoase şi foarte parfumate), Hoya picta (flori mici, galbene), Hoya wayetti (flori mici, grena, cu parfum de struguri), Hoya serpens (flori verzi, pufoase cu parfum de… junglă!). Atunci când înfloresc aceste plante la tine în casă, atmosfera se schimbă. Te vei simţi purtată în tot felul de locuri exotice, la care doar ai visat. Este şi ăsta un mod de a călători, nu-i aşa?

Hoya carnosa in casa

Soiuri de pe piaţa străină

Ştim că vei fi tentată să cumperi Hoya din afara ţării, prin comenzi riscante şi costisitoare. Noi putem să-ți livrăm soiurile dorite, chiar dacă acestea nu există în oferta noastră. Le aducem la comanda ta. Și nu mai trebuie să-ți bați capul cu nimic. 

Dacă optezi pentru alți furnizori, ți-am pregătit o listă de sfaturi practice, aşa încât să nu risipeşti banii şi nici să nu rămâi cu vreo dezamăgire.

  • Cumpără de la furnizori cunoscuţi
  • Alege bine perioada din an când le comanzi (primăvara şi toamna). Nu comanda vara sau iarna pentru că nu îţi vor ajunge în condiţii bune.
  • Atunci când le comanzi din afara UE va fi nevoie să plăteşti un certificat fitosanitar, altfel nu vor putea intra în ţară.
  • Expediţia comenzii te va costa destul de mult – ia şi asta în calcul.
  • Pregăteşte-ţi un card pentru plăţi internaţionale.
  • Ai grijă că pot fi implicate şi comisioane de tranzacţionare, în funcție de modalitatea de plată.

Hoya aldrichii

E adevărat că frumuseţea şi exotismul acestor flori te vor face să-ţi cam pierzi controlul, însă e bine pentru tine să ţii cont de sfaturile enumerate mai sus. Sunt soiuri de Hoya cu flori în toate culorile, de toate dimensiunile, foarte variate ca pretenţii de cultură, ca mod de creştere (unele sunt curgătoare, altele arbustive, etc.). Va trebui să te adaptezi la necesităţile soiurilor pe care ţi le vei alege.

Câteva cuvinte despre îngrijire

Majoritatea soiurilor cu frunze cărnoase şi lăstari curgători se îngrijesc precum plantele suculente, cu care se şi înrudesc. Ele înmagazinează rezerve de apă în frunze şi tulpini aşa că nu e necesar să le uzi prea mult. Dimpotrivă, trebuie să laşi pământul să se usuce puţin între două udări. În caz că ai greşit şi vezi că baza plantei sau a vreunui lăstar a putrezit, taie porţiunea sănătoasă şi pune-o la înrădăcinat în pământ amestecat cu nisip, într-un ghiveci mic. Sunt şanse mari să reuşeşti înrădăcinarea.

Hoya impreuna cu alte flori

Unele soiuri cresc destul de greu la început, dar pe măsură ce se maturizează, creşterea devine mai accelerată. Peste iarnă trebuie ţinute la răcoare (13-15 grade C) aşa încât în primăvara / vara următoare să aibă energie să producă flori încântătoare. Să ai grijă la soiurile exotice, pentru că unele nu acceptă decât minim 18 grade C. Documentează-te în privinţa soiurilor pe care le deţii.

Soiurile arbustive au frunze subţiri, nu au rezerve de apă aşa că se udă mai mult şi mai des. Cresc mai repede şi înfloresc mai uşor. În cazul lor, înmulţirea este cea care da ceva bătăi de cap. Dar un pasionat adevărat va reuşi şi acest lucru. Aceste soiuri sunt ceva mai sensibile la temperatura de peste iarnă (minim 15 grade C).

Hoya buotii

În privinţa dăunătorilor trebuie să ai grijă la păduchii lânoşi şi doar ocazonal la afide. În astfel de situaţii se administrează pesticide adecvate. Dacă peste vară vrei să eviţi evaporarea rapidă a apei din sol la soiurile mai sensibile, poţi folosi muşchi de pădure cu care să tapetezi suprafaţa ghiveciului (deasupra pământului).

Dacă îţi place mult Hoya dar eşti foarte ocupată şi nu le poţi îngriji, cumpără-ți plante artificiale de Hoya. Arată excelent!

În speranța că ți-am călăuzit bine pașii de colecționar începător, așteptăm cu mare drag poze cu florile tale de Hoya. 


7 thoughts on “Ai devenit Fan Hoya? Iată ce e bine să ştii…

  1. Buna seara. Am inteles din articol ca se poate face comanda ptr Hoya. Un catalog cu soiurile autohtone si pretul de vanzare unde gasesec/ ? Multumesc.

  2. Buna ziua,
    sunt interesata sa achizitionez specii de Hoya”mai ciudate” am roz si alb, clasice.
    M-ar interesa ce alte tipuri ati putea livra si la ce preturi.
    Multumesc,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *