Kalanchoe spectaculoasă în aranjamente festive de toamnă

Kalanchoe cu dovleci si felinare

Kalanchoe este o plantă cunoscută şi iubită pentru capacitatea ei de înflorire şi pentru faptul că nu e deloc pretenţioasă. Înfloreşte aproape continuu, cu o mică pauză peste iarnă şi este o plăcere să-i admiri inflorescențele bogate şi intens colorate. Tocmai culoarea lor este argumentul pentru care se folosesc în aranjamente de toamnă. Soiurile cu flori galbene sau portocalii sunt favoritele designerilor danezi pentru aranjamente pentru interioare, terase sau chioşcuri de grădină.

Kalanchoe cu striatii

Cele mai frumoase soiuri

Primii hibrizi de Kalanchoe aveau flori simple. Următorii au avut flori duble şi chiar triple. Cei mai noi au striaţii colorate pe mijlocul petalelor aşa încât arată că nişte stele. Gama cromatică începe cu albul cel mai pur şi se încheie cu siclamul cel mai închis. Cele mai populare soiuri par să fie cele de culoare roşie, cu flori duble. Dacă vrei să foloseşti acum Kalanchoe în aranjamente tomnatice poţi alege soiuri cu flori portocalii-ruginii sau galbene-aurii. Alege de aici! Dacă îţi faci probleme în privinţa preţurilor de achiziţie, îţi spunem că sunt atât de mici încât vei putea să-ţi faci o adevărată colecţie de Kalanchoe.

Kalanchoe galbena de toamna

Asocieri uşor de realizat

Poţi asocia aceste plante cu crizanteme, ardei decorativ, solanum, heuchera, varză decorativă, aucuba, ierburi de grădină şi alte frumuseţi de sezon. Ţine cont că e nevoie de echilibru între flori vedete şi flori companion. Nu folosi prea multe plante cu flori şi prea puţine dintre cele decorative prin frunziş. La acest capitol poţi folosi iederă sau viță decorativă, dar nu numai. Doar fantezia ta este limita. Poţi culege şi frunze din grădină pe care să le prinzi sub formă de ghirlande şi să le aplici peste aranjamentele de toamnă. Vor arăta extraordinar! Să nu uiţi de fructe şi legume, pentru că ele dau un farmec tradiţional aranjamentelor tale.

Kalanchoe decor pentru masa

Îngrijirea plantelor

Kalanchoe se îngrijeşte atât de uşor, încât poţi să uiţi zile în şir de plante fără ca ele să sufere. Ele fac parte din familia suculentelor. Acest lucru înseamnă că depozitează rezerve de apă în tulpinile şi frunzele lor cărnoase aşa că extrem de rar ajung să sufere de sete. Din acest motiv e bine să nu le uzi decât moderat şi numai după ce pământul din ghiveci s-a uscat. Este mai bine pentru ele ca pământul să fie mai uscat, decât prea umed. Dacă apa este în exces, produce putrezirea rădăcinilor şi moartea plantei. După ce florile se trec, e bine să fie tunse de pe plante.  Curând se vor forma alţi boboci şi flori. Prin tunderi succesive tulpinile se vor ramifica şi treptat fiecare plantă va produce o mare de flori suberbe. Lăstarii tunşi se pot folosi pentru înmulţire aşa încât să poţi obţine alte plante. Îi poţi pune în apă să facă rădăcini sau îi poţi înrădăcina direct în pământ amestecat cu nisip.

Tulpina florala de Kalanchoe

Kalanchoe nu are nevoie de îngrăşământ, pentru că ea creşte foarte bine şi fără el, însă e bine să aibă pământ de bună calitate şi un ghiveci nu prea mare. Rădăcinile sale sunt destul de mici de aceea ghiveciul e bine să fie relativ mic. Planta adoră soarele în perioada de vegetaţie. Dacă are câteva ore de soare direct va înflori abundent. Peste iarnă e bine să fie trecută printr-o perioadă de repaus la răcoare, dar temperatura să nu coboare sub 8-10 grade C.

Kalanchoe, Crizanteme si Aucuba

Bine de ştiut:

  • Nu se udă prea mult pentru că pot putrezi rădăcinile
  • Îi place soarele, așa produce flori multe
  • Se înmulţeşte uşor din lăstari
  • Se tund florile trecute pentru ramificarea lăstarilor şi pentru înflorire mai bogată

Ai aplicat aceste reguli plantelor tale? Aşteaptă-te să ai nişte frumuseţi în ghivece şi în aranjamente. Aşteaptă-te că toamna în curtea şi în casa ta să fie una de vis!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *