Lipsești mult de acasă? Iată cum poți să-ți ajuți plantele!

Casa moderna decorata cu trandafiriE vară! Tot ce-ți dorești este să pleci în vacanță și să te bucuri de momentul tău de odihnă.  Însă… cine se ocupă de florile tale de acasă?  Dacă n-ai pe cineva din familie care să se ocupe de ele atunci când ești plecată sau dacă nu găsești un prieten care să te ajute cu ele, înseamnă că trebuie să te adaptezi.

În fiecare casă există niște factori de mediu specifici: lumină, umiditate, temperatură, spații alocate plantelor, locuri pentru repausul acestora peste iarnă, etc. În funcție de ele poți afla ce plante ți se potrivesc și ce ai de făcut.  De exemplu, dacă ai o casă orientată către vest și în după amiezile de vară soarele bate puternic, nu ai cum să te răsfeți cu plante care iubesc umbra și umiditatea. N-ai face decât să sufere și ele și tu, pentru că le-ai vedea cum se usucă . Și asta nu s-ar întâmpla doar când ai fi plecată temporar de acasă.

Hai să vedem cum trebuie să evaluezi:

  • Lumina – în majoritatea caselor lumina este insuficientă pentru plante, mai ales dacă acestea sunt amplasate la distanță de ferestre, luminatoare, uși transparente, etc. Dacă știi că în casa ta nu e foarte multă lumină, alege plante tolerante. Plantele sunt receptive și la lumina artificială, însă trebuie să fie în spectrul adecvat nevoii lor.
  • Umiditatea – în case nivelul de umiditate este mai mic decât le-ar trebui plantelor. Lor le-ar plăcea ca umiditatea din aer să fie în jur de 60%. Din acest motiv se recomandă ca anumite plante să fie pulverizate pe frunze cu apă la temperatura camerei. Au nevoie de acest lucru mai ales vara. Cele mai umede locuri din casele noastre sunt băile și bucătăriile așa că acestea sunt locurile potrivite pentru plantele tropicale.
  • Temperatura este foarte importantă pentru plantele cu flori pentru că tocmai ea dirijeaza înflorirea. De asemenea, unele plante au nevoie de repaus la răcoare peste iarnă așa încât în sezonul următor să poată intra în vegetație – să crească și să înflorească.
  • Spațiile alocate florilor sunt adesea locurile dificile din încăperi, printre piesele de mobilier, la distanță de sursele de lumină. Desigur că rolul lor este acela de a ne înfrumuseța și inveseli casele, însa trebuie să ținem cont și de nevoile lor așa încât să ne putem bucura de ele mai multă vreme. Așa că nu le priva de ceea ce le ajută să rămână sănătoase.
  • Spațiile pentru repaus sunt importante pentru că iarna unele flori și plante au nevoie de odihnă și dacă sunt ținute în camere încălzite ritmul lor biologic va fi deranjat. Vor crește mult în dauna înfloririi.

Plante naturale decorative de interior

Sfaturi practice

În continuare enumerăm câteva sfaturi concrete pe care ar trebui să le aplici dacă ești o persoană activă și lipsești mult de acasă:

  • Nu-ți cumpăra plante iubitoare de umiditate, care ar necesita udare frecventă și stropiri pe frunze.
  • Nu-ți lăsa plantele în ghivece foarte mici pentru că așa pământul se usucă mai repede.
  • Nu folosi tipuri de pământ cu capacitate mare de drenare a apei – ele se usucă foarte repede.
  • Tunde periodic plantele mari așa încât să poți echilibra consumul de apă al fiecăreia.
  • Când pleci de acasă udă și mută plantele în locuri umbrite sau mai răcoroase așa încât apa din sol să se evapore treptat.
  • Dacă este foarte cald și aerul foarte uscat, mută plantele în baie și lasă 2-3 cm de apă în cadă. Ghivecele pot sta cu baza în apă și o vor absorbi treptat. Dacă lipsești mai mult de 4-5 zile și baia nu are lumină naturală, va fi necesar să lași lumina artificială pornită.
  • Dacă ai multe plante relativ micuțe puse pe o etajeră, udă-le moderat înainte să pleci de acasă și înfășoară etajera cu totul în folie transparentă – așa se va forma o mică seră și se va conserva umiditatea. La întoarcerea acasă vor avea nevoie de aerisire făcută cu mare grijă.
  • Așează ghivecele într-o tăviță cu pietricele și apă – în felul acesta umiditatea din preajma plantelor va fi mai ridicată și le va păstra sănătatea.
  • Folosește ghivece și jardiniere cu sisteme încorporate de udare.

Flori frumoase si sanatoase

Ținând cont de toate aceste lucruri poți să-ți faci o părere despre ce plante se potrivesc în casa ta și oricât ai lipsi nu vei găsi la întoarcere o catastrofă botanică.

Sperăm că ți-am fost de ajutor și dacă ai întrebări te invităm să le postezi mai jos.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *