Spânzul, vedetă de Crăciun

Aranjament cu Spanz, globulete si muschi de padure

Știai că Spânzul mai este numit și Trandafir de Crăciun? Da, e adevărat că nu seamănă neapărat cu un trandafir așa cum îl știm noi. Probabil și-a căpătat acest nume datorită faptului că este vedetă într-o perioadă în care puține flori sunt înflorite. Mai ales când vine vorba de cele de grădină!

Pe alese

Spânzul sau Helleborus niger se comercializează din decembrie în magazine, chiar dacă în zona noastră climaterică sezonul lui începe pe la sfârșitul lunii ianuarie. Ne dă astfel un nou prilej de a ne bucura de frumusețe în preajma Sărbătorilor de Iarnă. Cel mai răspândit este soiul cu flori simple, de culoare albă. Arată ca o floare de zăpadă! Dar mai sunt și soiuri de alte culori: roz, roșcat, violet, verzui, cu venații colorate sau nu, de talii mai mari sau mai mici, cu flori simple, duble sau triple. Cu asta îți spunem că nu se poate să nu-ți placă această plantă pentru că are atâtea soiuri fermecătoare încât sigur găsești un soi pe gustul tău. Trebuie să recunoaștem că unele sunt de-a dreptul spectaculoase.

Flori de Spanz hibrid

Ce e bine să știi dacă ți-ai cumpărat de curând Spânz la ghiveci

Ai grijă la câteva aspecte:

  • verifică partea dorsală a frunzelor pentru că acolo se cuibăresc daunătorii (ocazional apar musculițe albe sau alte insecte). Dacă gasești ceva trebuie să pulverizezi pesticide pe toată planta, mai puțin pe flori și să o lași într-un spațiu răcoros. După câteva zile dușează ușor planta ca să se curețe de insecte și poți să o folosești în decorațiuni de Sărbători așa cum ți-ai propus.
  • pentru că este o plantă adaptată la răcoare și ger ea suportă destul de greu căldura. Din această cauză își pierde vigoarea din crengi și frunze iar tulpinile florale încep să se încline. Așadar nu o așeza lângă surse de căldură, iar dacă o folosești în aranjamente cu lumânări, ai grijă să nu curgă ceară pe frunze sau să nu se emane prea multă căldură în preajma ei.

Bol transparent cu Spanz si muschi de padure

Spânz în ghiveci

Are nevoie de lumină naturală dacă vrei să păstrezi planta cu adevărat sănătoasă. Trebuie udată dupa nevoi, care sunt dictate de temperatura spațiului în care este ținută. Ocazional frunzele de la baza plantei se pot îngălbeni. Nu reprezintă un prilej de îngrijorare, pentru că din mijlocul plantei se vor forma frunze noi.

Poate rămâne în ghiveci până în primăvară, când e bine să muți planta în grădină ca să se simtă în largul ei. Dacă nu ai o grădină, atunci o transplantezi într-un ghiveci ceva mai mare și în pământ proaspăt. Este o plantă perenă care te va încânta cu flori mulți ani la rând.

Spanz hibrid in gradina

Spanz în grădină

Atunci când e plantat în grădină este primul care înflorește și te bucură cu prospețimea sa chiar și când afară e zăpadă și ger. Perioada lui de înflorire se întinde până în aprilie. E bine să fie plantat în zone parțial umbrite pentru că peste vară este expus la secetă din cauză că nu are rădăcini adânci. După câțiva ani de vegetație e bine ca tufa să fie separată. Așa se va păstra sănătoasă și vei avea și mai multe plante. Poți face schimb cu iubitori de Spânz și astfel primești un alt soi interesant pentru colecția ta.

Ghirlanda din cosuri cu Spanz si stelute

Spânz artificial

Dacă te-ai îndrăgostit de această floare dar ți se pare dificil de îngrijit, ai posibilitatea să-ți cumperi Spânz artificial, atât sub formă de plantă la ghiveci cât și sub formă de floare tăiată. Aspectul său este identic cu cel natural, așa că nimeni nu va observa că ai ales varianta mai comodă. În plus, nu vei mai avea grijă tot timpul la aranjamentele cu lumânări, la căldură, etc. Te vei bucura de frumusețea florilor fără bătaie de cap.

Cos cu Spanz, suculente si conuri

Ce materiale îți trebuie dacă vrei să faci aranjamente:

Cu toate acestea la îndemână nu ai cum să nu reușești să faci niște aranjamente cu care să-ți uimești familia și oaspeții.

Sperăm că pozele care însoțesc acest material îți vor da suficiente idei de pus în practică. Îți urăm spor la treabă!

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *