10 plante naturale pentru baie

Baie cu palmieri si orhidee

Ai găsit plantele potrivite pentru fiecare cameră a casei tale? Suntem convinși că da, mai puțin pentru baie. Nu-i așa? Dacă până acum ai crezut că în baie nu poți pune plante naturale, s-ar putea ca rândurile de mai jos să-ți schimbe părerea.

Sunt multe variabile de care trebuie să ții cont când alegi plantele pentru baie și pentru edificarea ta enumerăm câteva:

  • Cât de mare e baia? În funcție de spațiul disponibil va trebui să alegi dimensiunea plantelor și implicit a ghivecelor. Nu te îngrijora dacă spațiul este mai mic, sigur vei găsi ceva potrivit.
  • Câtă lumină intră în baie, chiar și în zilele mai întunecoase? Dacă ești fericita posesoare a unei băi luminoase cu adevărat, vei putea să alegi o mulțime de plante încântătoare.
  • Care este temperatura în baie pe toată durata anului? Ca să nu fie nevoie să muți ghivecele în funcție de sezon, trebuie să știi care este în medie temperatura în baie pe durata anului.
  • Care este stilul decorativ al băii tale? Dacă ai o baie modernă, cu multe culori, înseamnă că e bine ca plantele să fie doar decorative prin frunziș, așa încât contrastele cromatice să nu devină obositoare. Dacă ai o baie clasică, te poți răsfăța chiar și cu orhidee sau alte plante exotice deosebite.

 

1. Ferigi (Asplenium, Nephrolepis, Pteris, etc.)

 

nephrolepis-duffi-35-cm-feriga-94572-1

Ferigile sunt disponibile în multe sortimente, cu dimensiuni variate. Nu sunt deloc pretențioase: nu cer multă lumină, iar peste iarnă poate fi și ceva mai răcoare în baie (minim 10-15 grade C). Dacă este umiditate în aer, vor arăta mereu foarte bine. Din când în când trebuie să le uzi la rădăcină, așa încât pământul să nu se usuce complet.

2. Ficus

 

ficus-golden-king-110-cm-laurel-indian-dafin-indian-regele-de-aur-86836-1

Sunt multe sortimente de ficuși, care de care mai frumoase și mai puțin pretențioase. Poți alege soiuri pitice sau arbustive, cu frunziș de un verde strălucitor sau cu frunziș variegat. Răspund bine la tunderi, sunt plante longevive și cer foarte puțină atenție. Soiurile arbustive au nevoie de corectarea portului, măcar o dată pe an, iar cele curgătoare de tundere pentru ramificare. E o încântare să ai Ficuși în casă.

 3. Dieffenbachia

 

dieffenbachia-maroba-90-cm-bastonul-prost-88820-1

Este o plantă foarte decorativă datorită frunzelor mari și elegante dar mai ales variegațiilor de pe frunze. Cresc frumos, fără să solicite foarte multă atenție. Nu au nevoie decât de apă ocazional și de lumină moderată. Dacă o vei păstra în condiții ideale, e posibil chiar ca planta să producă flori albe asemănătoare celor de calele. Dacă se întâmplă să uzi prea mult planta, ea va elimina surplusul de apă prin „lacrimi” ce se scurg din vârful frunzelor.

4. Philodendron

 

philodendron-pertusem-120-cm-26334-1

Frunzișul său neobișnuit este cel care este atrăgător și tot el a ajutat și la răspândirea acestei plante pe scară largă la noi în țară. Sunt multe soiuri, cu multe forme și dimensiuni ale frunzelor, nu trebuie decât să știi ce cauți.  Unele soiuri au tulpini laxe și din acest motiv vor avea nevoie de un tutore.

5. Cyperus

 

papyrus-99-cm-30835-1

Dacă ai o baie cu grad mare de umezeală atunci mizează pe Cyperus – n-o va deranja nici măcar apa băltită la rădăcină, pentru că în locurile sale de origine este o plantă de mlaștină. Curios la această plantă este și modul de înmulțire – tulpina tăiată se pune în apă pentru a face rădăcini nu cu codița în jos ci cu așa zisa rozetă de frunze în jos. În scurt timp se va forma o nouă plantă.

6. Anthurium

 

anthurium-de-luxe-56-cm-16831-1

Este o plantă exotică foarte apreciată datorită florilor sale în culori intense dar și datorită frunzișului strălucitor. Se amplasează în băile luminoase și calde peste iarnă (15-18 grade C). Plantele mature produc flori cu tije înalte care se pot tăia și folosi pentru buchete exotice de interior.

7. Spathiphyllum

 

spathiphyllum-alfetta-90-cm-crinul-pacii-89167-1

Este o plantă atât de populară și de puțin pretențioasă încât e imposibil să n-o cunoști. Produce frunziș din belșug și flori albe. Ele au parfum delicat și rezistă aproximativ o săptămână. Sunt soiuri de talie mică, medie sau mare – vei putea alege exact ce ți se potrivește. Se pretează și la utilizare în aranjamente cu mai multe plante naturale, în recipiente decorative. Atmosfera umedă din baie va ajuta la păstrarea frunzișului său în stare excelentă.

8. Tillandsia

 

tillandsia-17-cm-negru-32366-1

Dacă vrei să îți pui la treabă imaginația îți recomandăm Tillandsia. Plantele sunt de talie mică (unele soiuri, precum bergeri), lucru care îți permite să le folosești în tot felul de recipiente plate, împreună cu elemente decorative diverse. Pentru că au aspect general de stea, le poți asocia într-un aranjament marin, în loc de stele de mare. Știm sigur că o să-ți placă rezultatul. În cazul acestor plante temperatura minimă este peste 15 grade.

9. Orhidee (Phalaenopsis, Zygopetalum, Cymbidium, etc.)

 

Orhidee Zygopetalum

Dacă ești foarte încântată de ideea de a pune orhidee în baie, așa încât să obții un decor cu adevărat exotic, să știi că este posibil. Însă, ai nevoie de o baie luminoasă și caldă, în care temperatura peste iarnă să fie peste 18 grade. Dacă iarna este mai frig de atât, florile delicate se vor scutura.

10. Palmieri

 

palmier-kentya-150-cm-31156-1

Palmierii nu sunt pretențioși în privința temperaturilor, pentru că unii pot sta afară chiar și peste iarnă, însă e posibil să vrei să-i asociezi cu orhideele care sunt mai sensibile. Să iei mereu în calcul pretențiile celor mai sensibile plante pe care vrei să le folosești. Gama palmierilor aflați la vânzare este vastă, iar unele soiuri sunt chiar neobișnuite. Merită să îi ai în casa ta.

Acum că ai câteva repere în privința plantelor pentru baie, sigur ți-ai făcut în minte și o mică „schemă” de reamenajare. Ne-am bucura să știm ce rezultate ai obținut. Firește, după ce totul o să fie gata.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *