Cum să crești plante în apă: hidrocultura

Hidrocultura este un tip de cultură hidroponică, o modalitate simplă și modernă de a crește plante într-o soluție nutritivă formată din apă și îngrășământ, dar și un substrat inert. De obicei, rădăcinile plantei pe care vrem să o creștem în hidrocultură se fixează în bile de argilă expandată. Această metodă se utilizează pentru acele plante care necesită o udare regulată sau frecventă și nu se poate utiliza la acele plante care au nevoie de repaus între udări cum ar fi cactușii.

Ce este Cultura Hidroponică?

Cultura hidroponică este o metodă de cultivare a plantelor fără pământ organic prin utilizarea în schimb a unor soluții de nutrienți minerali și a unui substrat inert. Plantele terestre pot fi susținute fizic de un mediu inert, cum ar fi bilele de argilă expandate (hidrogranule), pietrișul, roca vulcanică. Rădăcinile plantelor mai pot fi susținute de perlită, care este o rocă vulcanică ce a fost supusă unei supraîncălziri ce a rezultat în pietricele de sticlă expandată. Acest tip de subsol este utilizat în amestecul de substrat pentru a scădea densitatea solului. Perlitul ține mai mult aer în compoziție și mai puțină apă, el fiind ușor și plutitor.

Plante crescute în hidrogranule

Plante crescute în hidrogranule

Există două tipuri principale caracterizate după tipul de mediu în care se dezvoltă cultura: prin subirigare și suprairigare. Pentru fiecare tehnică în parte, rezervoarele hidroponice sunt construite din plastic dar au fost folosite și alte materiale: beton, sticlă, metal, lemn etc.

Deși există de zeci de ani, în ultimii ani, hidrocultura a început să fie în trend deoarece oferă un aspect simplu în ceea ce privește creșterea plantelor printr-un mediu mult mai controlabil.

Plante potrivite pentru a crește în hidrocultură

Bambusul este cea mai clasică specie de plante pe care deseori o întâlnim în astfel de ghivece. Cu toate acestea, există multe alte tipuri de plante care pot fi crescute asemeni bambusului, în substrat inert și substanțe nutritive. Plante aromatice, de exemplu oregano, busuiocul, menta, rozmarin, se pot crește cu ușurință astfel, însă dacă preferați o plantă mai mare, puteți opta între ficus, iederă, seflera, coleus sau filodendron.

Filodendron in apa

Filodendron in apa

Cum funcționează hidrocultura?

Majoritatea plantelor potrivite pentru a crește în hidroculturi sunt cultivate din start în soluri organice tipice, cum ar fi îngrășământul. Când rădăcina plantei este bine dezvoltată, acesta se îndepărtează. Procesul de îndepărtare al substratului se realizează, de obicei, prin spălare cu apă dintr-un furtun. Planta este plantată apoi într-un ghiveci de cultivare (ghiveci de hidrocultură) în niște bilele de argilă expandată numită hidrogranule. Procesul de îndepărtare a solului organic și înlocuirea acestuia poate uneori stresa planta, rezultând îngălbeniri ale frunzelor. După asta, plantele în ghivecele de hidrocultură sunt băgate în recipientele, puțurile, lacurile cu apă de 2-3 cm, astfel încât rădăcinile mai joase sa fie constant în apa cu nutrienți.

O dată ce plantele s-au adaptat la hidrocultură, acestea sunt relativ ușor de îngrijit.

Procesul de udare este unul cât se poate de simplu: de obicei implică niște sisteme automatizate de pulverizare a apei, și drenarea puțurilor de cultivare și reumplerea cu apa cu nutrienți proaspeți în cantități bine calculate.

Diferite plante în hidrocultură

Diferite plante în hidrocultură

Dacă preferați acest mod de a cultiva plante, va trebui să aveți în vedere că nutrienții trebuie calculați destul de bine.

Cultura hidroponica se poate utiliza și pentru cultivarea legumelor și fructelor, de exemplu pentru cultivarea tomatelor, ardeilor, castraveților sau a căpșunilor.

Combinația de soluții nutritive poate fi diversă, însă se bazează pe același acronim bine cunoscut: NPK. Dintre cele mai cunoscute elemente cu rol de macronutrienți, amintim: azotul, potasiul, fosforul, calciul, magneziul, și dintre micronutrienți fierul.

Avantaje ale culturii hidroponice:

  • se economisește apă în unele cazuri deoarece ea este recirculată
  • în cazul în care sunt crescute în sere, unde umiditatea și temperatura sunt controlate, această cultură nu este influențată de anotimp
  • plantele nu vor suferi niciodată din cauza secetei
  • în culturile hidroponice, substanțele nutritive sunt controlate în proporții foarte bine definite
  • veți utiliza mai puține pesticide și insecticide, deci mai puține chimicale

Sperăm că acest articol v-a fost de folos și vă dorim spor la grădinărit!

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *