Totul despre Aloe Vera: îngrijire, specii, beneficii și ce anume o face specială

Aloe Vera este o plantă din familia Gigliaceae, specie ce se remarcă prin frunzele lor groase care sunt predispuse la a înmagazina apa pentru a rezista perioadelor lungi de secetă. Originea acestei specii nu este determinată cu exactitate, însă important este că există peste 240 de specii de Aloe Vera ce pot fi găsite în lume. Această plantă crește în zone uscate și calzi și este cel mai mult cultivată datorită popularității sale în ceea ce privește proprietățile sale. Nutrienți și alte componente prezente în Aloe Vera sunt utilizate în produse farmaceutice și cosmetice.

Aloe Aristata de culoare verde deschis

Aloe Aristata de culoare verde deschis

Îngrijirea plantei

Aloe Vera are nevoie de un loc luminos și cald pentru a crește în armonie. Aceasta nu suportă temperaturile negative, așa că ea trebuie ținută în casă în timpul iernilor din țara noastră. Solul ideal pentru Aloe Vera reprezintă unul drenat, cu ajutorul unor pietre sau coji de nuci. Trebuie udată des, aceasta necesitând o atenție sporită în lunile calde de vară în ceea ce privește acest aspect. Planta poate crește până la un metru și trebuie plantată într-un ghiveci mai mare aproximativ la fiecare trei ani. Aloe Vera poate face la maturitate flori asemănătoare cu cele ale gladiolelor de culoarea roșie. Înmulțirea la Aloe Vera plantei se poate face prin semințe sau prin lăstari.

Specii de Aloe Vera

Aloe Arborea

Este acel tip de Aloe pe care îl întâlnim în parcuri sau curți, aceasta crescând în dimensiune considerabil și având nevoie de spațiu tot mai mare. Bineînțeles, la început poate fi crescută în casă dar este bine de știut că dacă vă achiziționați această specie, în ani va deveni mare și va necesita mult spațiu. Tulpina acestei specii este lemnoasă și frunzele dințate se prezintă ca o rozetă în jurul acesteia. La maturitate, înflorirea va apărea în raceme de culoare roșie.

Aloe Arborea înflorită

Aloe Arborea înflorită

Aloe aristata

Aceasta este o specie a cărei frunze sunt de culoare verde închis și formează o rozetă sferică. Frunzele sale prezintă striații de culoare albă, marginile sunt orientate înspre interior și au vârful ascuțit și ferm. Ea poate trăi în medii sălbatice, cu sol relativ uscat, dar și în locuri deschise precum câmpuri aride. Formează flori la maturitate de culoare roșie, de obicei în perioada mai-iunie.

Aloe Aristata

Aloe Aristata

Aloe striata

Tipul acesta de Aloe poate atinge înălțimea de 60 cm, ea fiind considerată o specie mare de aloe. Prezintă de asemenea frunze verzi alungite, striate, de culoare verde sau roșiatice iar florile acesteia pot fi atât roșiatice cât și galbene.

Aloe striata înflorită

Aloe striata înflorită

Aloe variegata

Aloe variegata este deosebită datorită florilor pe care le face la maturitate, de culoare roz, dar nu numai. Această specie este cu totul specială. Cunoscută și sub numele de aloe de tigru, aceasta prezintă pe frunzele sale de culoare verde-închis, dungi de culoare albă. De asemenea, ea crește într-un mod unic, așa cum puteți observa în imaginea de mai jos.

Aloe variegata

Aloe variegata

Aloe vera (aloe barbadensis)

Este cea mai cunoscută specie de Aloe, datorită faptului că se utilizează în diverse medicamente, produse cosmetice, produse de îngrijire și așa mai departe. Tulpina acesteia poate ajunge la o înălțime de 90 cm, frunzele sunt verzi, lungi și cărnoase și poate prezenta striații.

Aloe Vera

Aloe Vera

Beneficiile

Cunoscută mai ales pentru ameliorarea și prevenirea multor afecțiuni de mai bine de 5000 de ani, Aloe Vera este în principal utilizată pentru tratarea mușcăturilor de insecte, a vânătăilor sau a arsurilor. Este folosită în general datorită următoarelor proprietăți:

  • are capacitatea de a calma tusea
  • este eficient în a stopa căderea părului
  • ameliorează și previne acneea
  • este un antiseptic puternic, distruge bacteriile, ciupercile, virușii și chiar și mucegaiul
  • este un minunat analgezic
  • poate contribui la menținerea diabetului zaharat în limitele normale
  • vindecă diverse tipuri de herpes
  • este eficientă împotriva psoriazisului

Beneficiile cosmetice ale Aloei sunt multiple datorită proprietăților acestei plante de a vindeca atât de multe afecțiuni. Gelurile cu Aloe Vera de exemplu, au proprietăți anti-inflamatoare, calmează pielea, tonifiază și hidratează.

Gel natural de aloe vera

Gel natural de aloe vera

Aloe Vera poate fi folosită în domeniul frumuseții, extern sau intern în produse precum:

  • deodorante
  • suc
  • geluri de fata pentru ten
  • ulei de aloe vera
  • tratamentul acneei (creme, tonere, seruri, măști și geluri de curățare)
  • gel pentru arsuri
  • loțiuni calmante pentru bărbierit
  • creme pentru vergeturi
  • creme pentru răni și vânătăi
  • șampoane, balsamuri și măști de păr, precum și alte tratamente
Gel natural de aloe vera

Gel natural de aloe vera

Aloe Vera este o plantă-minune sau o plantă universală datorită faptului că are foarte multe întrebuințări, împotriva multor afecțiuni, s-au creat foarte multe rețete naturiste, dar și în ceea ce privește decorul. S-au creat foarte multe reCercetătorii au descoperit că această plantă are în compoziția sa cel puțin 15 grupe distincte de nutrienți ce constituie o bază în ceea ce privește eficacitatea plantei. Acest fapt poate însemna doar că efectele Aloei pot fi adresate unei palete mari de întrebuințări utile.


One thought on “Totul despre Aloe Vera: îngrijire, specii, beneficii și ce anume o face specială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *