Top 10 flori de toamnă și arbuști pentru grădina ta de vis

Unul dintre cele mai fascinante lucruri care se întâmplă odată cu venirea toamnei este faptul că frunzele copacilor capătă nuanțe fotogenice, mai întâi galbene, apoi portocalii iar când vine vremea ca ele să cadă, acestea sunt deja ruginii. Bineînțeles, nu este o regulă, sunt copaci, de exemplu arțarul, ai cărui frunze sunt galbene și portocalii când sunt deja căzute. Zilele devin mai scurte iar frigul începe să își facă simțită prezența.

Chimia culorilor

Clorofila este substanța care dă culoarea verde frunzelor. Pentru ca această substanță să fie produsă, plantele și copacii trebuie să beneficieze de multă lumină. De îndată ce zilele încep să devină mai scurte, după data de 22 septembrie, când este echinocțiul de toamnă, clorofila nu mai este atât de abundentă, și alte substanțe încep să fie produse. Aceste substanțe, flavonoidele, carotenoidele și antocianinele sunt responsabile pentru culorile vibrante ale toamnei, galben, portocaliu, roșu și mov. Știați că aceste substanțe sunt cele care dau culoare morcovilor, spre exemplu (beta-carotenul) sau gălbenușului de ou a sfeclei (luteina)?

Descoperă 10 plante tomnatice pentru grădina ta:

1. Arbustul Callicarpa Bodinieri

Callicarpa Bodinieri ”Profusion” este un arbust din familia Lamiaceae, ce formează tufe decorative formate din frunze verzi și flori de culoare violet, în ton cu toamna. Este un arbust ce poate fi plantat la lumină directă, deoarece iubește soarele, crește până la 200 cm și se dezvoltă bine în soluri drenate. Poate fi plantat în combinație cu alți arbuști sau singur.

Callicarpa bodinieri violet

Callicarpa bodinieri violet

2. Arborele lui Iuda (Cercis canadensis)

Sau copacul lui Iuda (forest pansy) este un arbore de talie medie, originar din Canada și face parte din familia Fabaceae. Poate crește la înălțimea de 10 m și se adaptează bine la condițiile climatice. Ceea ce este special la el, este că primăvara frunzele lui capătă o formă de inimă, de culoare verde intens iar odată cu venirea toamnei, frunzele acestuia devin burgundy, galbene sau violet.

Frunză cercis canadensis în formă de inimă

Frunză cercis canadensis în formă de inimă

3. Brândușa de toamnă (Colchicum autumnale)

Deși este o plantă toxică, este o frumoasă plantă ce crește la noi în păduri. Ea poate fi plantată în locuri umbrite din grădină, pentru că îi place umezeala. Conține o substanță activă, numită colchicină ce este utilizată în medicină. Atenție la plantare, deoarece toate părțile plantei sunt toxice, iar dacă aveți copii ce se joacă prin grădină, cel mai indicat este să evitați această plantă, deoarece intoxicațiile de la aceste plante pot fi severe. Se poate admira de la distanță, ea are flori mov și frunze alungite și este specifică toamnei.

Brândușe de toamnă

Brândușe de toamnă

4. Mărul ornamental (Malus evereste)

Face parte din familia rosaceae și condițiile din țara noastră sunt perfecte pentru acest copac. El este deosebit de frumos în anotimpul toamnei, deoarece frunzele sale galbene se completează cu culoarea merelor mici portocalii-roșiatice. Este un copac minunat pentru grădinile din jurul gospodăriilor, parcurile și străzile din oraș.

Măr ornamental

Măr ornamental

5. Crizantema

Denumite și tufănele, crizantemele sunt un gen de flori din specia Chrysanthemum și sunt originare din China. În Japonia, de exemplu, crizantemele simbolizează sărbătoarea mamelor. La noi în țară, aceste flori sunt considerate florile Sfântului Dumitru. Ele cresc până la 50-70 cm și au numeroase culori, se cultivă foarte ușor chiar și în apartament.

Crizanteme multicolor

Crizanteme multicolor

Știați că japonezii utilizează atât frunzele cât și florile crizantemei pentru a face ceaiuri? S-a dovedit eficient în consolidarea sistemului imunitar și detoxifierea organismului.

Pentru că în prima parte ne-am focusat și pe arbori și arbuști, în partea a doua vom vorbi despre cinci flori ce pot fi plantate la noi în grădină, iar în timpul toamnei vor înflori. Ele sunt specifice acestui anotimp și aduc un zâmbet în plus în diminețile cenușii de toamnă, când întunericul se disipă. Ne îmbucură, sunt colorate, sunt frumoase și aceste motive sunt suficiente pentru a planta și astfel de flori în grădină sau în jardiniere, pe terasele noastre. Unele dintre florile autumnale sunt rezistente la frig și rămân înflorite până în apropierea primei zăpezi.

6. Hellenium

Hellenium sau floarea Elenei este una dintre florile despre care vorbeam mai devreme, care înflorește la sfârșitul verii și de care ne putem bucura până la prima zăpadă. Florile ei se aseamănă cu cele ale unei margarete, doar că acestea sunt roșii, galbene sau portocalii. Planta aceasta crește destul de înaltă și este chiar indicat să fie tunsă. Se va înmulți repede, ea nu tolerează căldurile verii, ci preferă vremea mai răcoroasă; cu toate acestea, iubește soarele. Semănatul acestei flori se va face în primele luni ale anului, ianuarie și februarie. Hellenium crește la temperaturi până la 18 grade. Iarna trebuie ținută în interior la 5 grade, sau se protejează cu material vegetativ.

Există numeroase specii de helenium, printre cele mai cunoscute se numără: helenium autumnale, helenium amarum sau helenium flexuosum.

Hellenium portocaliu cu galben

Hellenium portocaliu cu galben

7. Physalis

Physalis alkekengi sau lampionul chinezesc este o plantă ce își are originile în Europa și Orientul Mijlociu. Este o plantă ornamentală iar fructele sale portocalii sunt acoperite de o membrană de aceeași culoare, asemeni unui lampion. Physalis crește până la înălțimea de 70 cm și înflorirea ei are loc din timpul verii și până la mijlocul toamnei, însă se poate păstra un timp îndelungat pentru că își păstrează forma și când este uscată. Această plantă trebuie să stea la lumină pentru a crește în condiții bune, iar solul trebuie să fie bine drenat. Aceasta o puteți înmulți la începutul primăverii prin semințe, urmând să germineze aproximativ în 30 de zile. Când răsadurile au cam 10-15 cm, se poate planta în locul unde doriți să o creșteți.

Un lucru interesant despre fructele de physalis este că fructele sale sunt comestibile. Le veți vedea deseori în salate sau ca elemente decorative pe prăjituri. Atenție însă, nu toate speciile produc fructe comestibile.

Physalis in gradina

Physalis in gradina

8. Sedum

Sedum sieboldii sau iarbă grasă face parte din categoria plantelor suculente, însă are frunzele căzătoare. Frunzele acesteia au culoare verde și sunt cărnoase, iar florile care apar toamna târziu sunt roz sau mov.Este des utilizată în decorarea apartamentelor, grădinilor, teraselor și se poate folosi și la amenajarea grădinilor verticale. Această plantă înflorește toamna și este foarte puțin pretențioasă la condițiile meteo, ea crește moderat și rezistă incredibil de bine la valori termometrice de sub -30 grade. Rezistă bine chiar și la secetă, din acest motiv se utilizează și ca decorativă pentru acoperișuri. Se înmulțește ușor prin semințe, butași sau divizarea tufei, preferabil primăvara.

Suculenta sedum toamna

Suculenta sedum toamna

9. Anemone japoneze

Anemonele japoneze sunt specifice toamnei, ele înfloresc din august până în octombrie. Deseori sunt utilizate în decorurile peisagistice, deoarece sunt destul de înalte, cresc până la un metru jumătate. Anemonele se extind pe toată suprafața pe care ele o au la dispoziție, deci necesită atenție în cazul în care nu doriți să aveți anemone în toată curtea. Deși se numesc anemone japoneze, ele sunt de fapt originare dintr-o provincie chineză, însă erau utilizate la grădinile japoneze, de aici le-a rămas acest nume. Anemonele au nevoie de multă umezeală și preferă locurile semiumbrite, însă suportă și lumina directă a soarelui. Culorile florilor de anemone variază de la albe, galbene, roșii și chiar violet.

Anemone roz japoneze in gradina

Anemone roz japoneze in gradina

10. Dalia

Frumoasa și clasica dalie sau gherghina, este originară din America Centrală și Mexic și face parte din familia Astraceae. Deși este o floare „de vară”, dalia înflorește până toamna târziu, deci este perfectă pentru grădini sau terase. Se poate găsi în diverse culori: alb, galben, roz, roșu, vișiniu și violet. Iarna, dalia se va veșteji, de aceea se recomandă ca în anotimpul rece bulbii să fie scoși din pământ și depozitați la temperaturi între 4 și 7 grade. Udarea ajută la înflorirea daliei, însă se recomandă udarea utilizând irigarea prin picurare. Important de știut este că dalia trebuie amplasată în locuri cu lumină din abundență, însorite în cea mai mare parte a zilei. Perioada cea mai optimă pentru plantarea tuberculilor de dalie este luna mai.

Dalie portocalie in gradina

Dalie portocalie in gradina

Sperăm că v-a inspirat lecturarea acestei serii cu flori și plante de toamnă ce vă vor umple sufletul și grădinile de culoare în noul sezon.

O toamnă frumoasă!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *