Tendințe moderne în amenajarea spațiilor cu plante și ghivece

Cercetând de curând noile trenduri în materie de design interior dar și spații exterioare adiacente, am pus cap-la-cap un material ușor de citit, inspirațional și la îndemână pentru pasionați, curioși sau pentru cei care caută un izvor de idei noi și „la modă”. Analizând obiectiv trendurile, observăm că natura, în general, este un element sus în top. Verdele, plantele mari, pereții și tablourile verticale din plante vii sau artificiale, imprimeurile cu flori, frunze și elemente ale naturii, obiecte decorative ce aduc natura mai aproape de habitat, de noi, toate sunt elemente prezente acasă, la birou și în alte instituții.

Narcise in vaza

Narcise in vaza

Studiile recente arată că tendința noastră de a ne apropia de natură este mai mult decât o preferință estetică. O conexiune vizuală cu natura poate avea numeroase beneficii pentru traiul nostru. Drept urmare, un design bazat pe biophilie (iubire pentru natură) este îmbrățișat în tandem cu stilul de viață sănătos. Plantele au un impact deosebit de pozitiv în contextul psihologic al oamenilor care locuiesc în mediile urbane. S-a demonstrat faptul că plantele de interior au capacitatea de a reduce nivelul de stres precum și tensiunea arterială ceea ce contribuie la reducerea absenteismului și a creșterii productivității și a creativității.

Grădina verticală

Pereții verticali din plante se dovedesc a fi un element minunat în crearea unui spațiu natural, verde, ce rămâne viu și prezent pe tot parcursul anului, lucru care este în mod particular pentru zonele care au sezoane reci. Drept urmare, pereții verticali sunt mult mai populari în zonele nordice, reci, dar și în zonele ploioase.

Gradina verticala exterioara

Gradina verticala exterioara

Beneficiile aduse de pereții verticali din plante

Atenuarea sunetelor – este de asemenea un beneficiu corelat cu bunăstarea și productivitatea sporită iar unele grupe de plante sunt capabile chiar și să îmbunătățească acustica. Unele clădiri comerciale se află în concurență în privința decorării cu pereți verticali cu scopul de a produce efectul „wow”. Clienții observă efectul imediat și s-a ajuns la concluzia că este un element de impact pozitiv, uneori decisiv pentru relațiile stabilite. În Arizona, de exemplu, chiar și proprietarii unor blocuri de apartamente se află în această concurență iar chiriașii se bucură de efectele pozitive și se mândresc cu spațiul unde locuiesc.

Un studiu recent al Universității Harvard arată că grădinile verticale sunt un factor important pentru calitatea aerului. Dacă sunt bine întreținute și curățate, acestea sunt asociate cu o corectă funcționare cognitivă, însă dacă nu sunt întreținute bine în sensul că dacă sunt udate prea mult, se poate dezvolta mucegai, care nu este sănătos pentru căile respiratorii.

Amplasarea unui perete din plante într-un spațiu interior este o investiție pe termen lung ce necesită o plănuire în avans. Indicat este să găsiți un expert în acest domeniu care vă poate ghida în funcție de spațiul de care dvs. dispuneți dar și lumina care este prezentă. Acești factori vor contribui la alegerea lichenilor și a mușchilor care vor fi potriviți pentru acest spațiu. În cazul în care optați pentru plante naturale, trebuie planificată împreună cu el inclusiv partea de mentenanță, întrucât aceasta este foarte importantă.

Ghivece flori și jardiniere colorate

Un alt trend la mare căutare este dat de către jardinierele si ghivecele colorate. Acestea dau culoare, optimism și o bună-dispoziție în spațiile mari și mici, tocmai datorită faptului că sunt ușor observabile. Jardinierele le puteți găsi realizate din diverse materiale, precum ciment, beton și fibre din sticlă, care arată cel mai bine, sunt rezistente și tocmai de aceea pot fi amplasate în toate sezoanele în exterior, dar sunt și jardiniere din plastic, sau alte materiale compozit.

Cactus in ghiveci din ciment

Cactus in ghiveci din ciment

Terarii

Terariile sunt de asemenea la modă și anul acesta. Aceștia sunt ușor de creat, arată foarte bine și se pot agăța cu ajutorul funiilor în diverse spații fie în interior, fie în exterior. Ele sunt colorate, ușor de întreținut (bineînțeles, depinde și de speciile de plante utilizate). În general, plantele suculente trăiesc foarte bine plantate în pietre sau nisip, așa cum se vede în imaginea de mai jos. Se pot adăuga elemente decorative precum scoici, pietre, mușchi sau licheni și plante artificiale. În funcție de preferințe, terariile sunt complet personalizabile, lăsând loc creativității dumneavoastră.

Terarii plante aeriene

Terarii plante aeriene

Decorarea spațiilor ce ne înconjoară cu plante, aranjamente florale sau elemente din natură este întotdeauna o idee bună deoarece există nenumărate beneficii ce țin atât de sănătate cât și de aspectul vizual ce ne dă o stare de bine. În plus, este minunat faptul că indiferent de sezon, putem da frâu liber creativității, incluzând plante în proiectele pe care le inițiem atât în casă cât și în jurul acesteia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *