Ghivecele pentru plantare si cresterea plantelor mici, cat si cele pentru tratarea cu ingrasaminte ce ajuta planta sa se dezvolte, trebuie sa respecte cateva criterii esentiale:
Sa nu contina si sa nu emane substante chimice toxice: pentru ca in hidrocultura ingrasamintele sunt dizolvate in apa sub forma de ioni, este important ca materialul din care este realizat ghiveciul sa nu interactioneze cu solutia nutritiva. Astfel, vasele si ghivecele din metal nu pot fi folosite pentru hidrocultura, pentru ca interactioneaza cu solutia nutritiva, care nu va mai fi la fel de eficienta pentru planta.
De asemenea, unele ghivece din argila sau din piatra nu sunt recomandate, mai ales daca nu sunt emailate pe interior. Si ghivecele din materiale precum « caramida » pot sa contamineze solutiile nutritive si sa modifice pH-ul acestora.
- Sa fie opace: tinand seama de faptul ca ingrasamintele sunt dizolvate in apa, este recomandat ca peretii ghivecelor sa nu permita patrunderea luminii. Daca ghivecele sunt transparente, va fi favorizata aparitia algelor, care la randul lor se vor hrani cu ingrasamintele destinate dezvoltarii plantei.
- Culoarea ghivecelor de hidrocultura este si ea importanta, in masura in care permite supra-incalzirea continutului din cauza luminii directe, fie ca este vorba de lumina soarelui sau de lumina artificiala. Ghivecele de cuoare inchisa absorb lumina si se supra-incalzesc, afectand sanatatea plantei dar si calitatea substantelor nutritive. Sunt recomandate pentru hidrocultura ghivecele in culori deschise, ce reflecta lumina si nu permit incalzirea continutului.
Cum alegem ghivecele potrivite pentru hidrocultura ?
Vasele si ghivecele opace din plastic sunt perfecte pentru hidrocultura: nu interactioneaza cu substantele nutritive, sunt usor de intretinut si nu permit patrunderea luminii. De semenea, pot fi folosite si vasele din portelan, daca au interiorul emailat, dar si vasele din sticla daca sunt opace. Impreuna cu accesoriile si solutiile nutritive potrivite pentru ingrijirea plantelor dar si accesorii decorative, veti avea plante sanatoase si frumoase care sa va “lumineze” locuinta ori biroul, sau sa ofera o nota deosebita terasei sau unei curti interioare
.