Cum să cultivi un avocado din sâmbure la tine acasă

Cu toții iubim pomii fructiferi care arată atât de frumos atât în casă, cât și în grădini. Avocado (Persea americana) este fructul cremos al unui arbore originar din America Latină. Acest fruct are un conținut bogat de nutrienți și se utilizează tot mai frecvent în rețete, în special în mic-dejunuri deoarece acesta are un gust fin ce poate fi combinat în mâncăruri sărate, dulci, acre sau amare. Ori de câte ori preparați o cremă utilizând avocado, păstrați sâmburele acestuia dacă doriți să îl cultivați chiar în apartamentul dumneavoastră. Este foarte ușor să creșteți un arbore de avocado în interior, urmând câțiva pași simplii:

Fructul de avocado

Fructul de avocado

Pasul 1. Curățarea sâmburelui de coajă

Pentru început, trebuie să scoateți sâmburele din fruct cu un vârf de cuțit sau chiar cu mâna, însă fără a altera coaja maro – aceasta are rol protectiv asupra seminței. Curățați sâmburele de posibilele reziduri rămase de la fruct.

Sambure de avocado

Sâmbure de avocado

Pasul 2. Localizează partea rădăcinoasă a sâmburelui

Unii sâmburi sunt perfect sferici, în timp ce alții sunt alungiți. La cei alungiți este clar că partea sferică este partea din care va crește rădăcina, în timp ce din partea ascuțită va crește tulpina. La cei sferici este puțin mai dificil de depistat, așadar cel mai ușor este să fiți atenți când scoateți sâmburele din fruct, și să rețineți care este partea care va trebui pusă în apă (în fruct, sâmburele este așezat chiar cu partea rădăcinoasă în jos).

Germinare avocado

Germinare avocado

Pasul 3. Înfige 3-4 scobitori în sâmbure și pune sâmburele în apă

Înțeapă sâmburele cu 3-4 scobitori repartizate uniform de-a lungul circumferinței. Aceste scobitori vor avea rolul de a ține partea superioară a sâmburelui la aer, iar partea inferioară în apă. Se recomandă ca o parte mai mare să fie așezată în apă, deci asigurați-vă că scobitorile sunt orientate cu vârful puțin în jos (mai mult decât în imaginea de mai jos). Umple un borcan sau un pahar cu apă și pune partea inferioară a sâmburelui în apă. Este important ca paharul să fie transparent, astfel încât să puteți vedea când acesta încolțește. Apa o puteți schimba la o săptămână, pentru a preveni apariția mucegaiului sau a ciupercilor care pot împiedica germinarea seminței.

Sâmbure de avocado în apă

Sâmbure de avocado în apă

Pasul 4. Câteva săptămâni de răbdare

Acesta poate fi pasul cel mai dificil, pentru că nu se vor întâmpla lucruri vizibile de la o zi la alta. La început, partea superioară a sâmburelui se va usca, apoi el se va fisura. După fisură, rădăcinile vor începe să apară. Acest lucru poate dura între 3 și 8 săptămâni. Rădăcina va crește, iar un vlăstar mic va apărea în partea superioară.

Sâmbure germinat gata de plantare

Sâmbure germinat gata de plantare

Pasul 5. Sâmburele germinat este pregătit de plantare

Când tulpina capătă puțină înălțime, noua plantă este gata de plantare în pământ. Aici puteți opta pentru un ghiveci modern, care să amplifice frumusețea acestui copăcel. Acest arbore are nevoie de udări frecvente, un sol bogat în humus și trebuie pus într-un loc cu multă lumină naturală (de exemplu un pervaz însorit).

Copăcel de avocado

Copăcel de avocado

Îngrijirea copăcelului de avocado

Îngrijirea acestui arbore este relativ ușoară. El transmite semnale când ceva nu îi place, trebuie doar să știți care este problema. De exemplu, dacă frunzele se îngălbenesc, înseamnă că îl udați prea des sau prea mult deodată. Dacă se întâmplă acest lucru, lăsați pământul să se usuce câteva zile. Când tulpina ajunge la aproximativ 30 de cm, ciupiți frunzele pentru ca acestea să se ramifice mai apoi. Acest lucru va încuraja creșterea mugurilor noi și planta va deveni mai bogată în frunze.

Copăceii pot fi scoși pe terase sau balcoane însorite pe timp de vară, însă aceștia nu vor rezista iernile din zona noastră afară (respectiv sub 8 grade Celsius). Copăcelul de avocado va face fructe după câțiva ani. Pentru a-l forța să facă fructe, el se poate altoi, proces asemănător cu altoirea citricelor. Atenție însă, nu încercați să altoiți copăcelul când acesta este mai subțire decât un creion.

Copac mare de avocado

Copac mare de avocado

Știați că…

  • în SUA cererea de avocado este foarte mare, astfel fermierii fac tot posibilul să cultive tot mai mult. De aici s-a ajuns la defrișarea masivă a pădurilor din Mexic pentru a fi loc de cultivat avocado;
  • un fruct are nevoie de un an să crească;
  • avocado este un fruct, nu o legumă;
  • poate fi utilizat în cosmetică – sigur ați observat creme, unturi de corp sau chiar șampoane din avocado;
  • numai în SUA cresc 16 tipuri diferite de avocado.

Cultivarea copăceilor de avocado nu este un proces greu, însă este unul lung și necesită răbdare. Te-ai gândit să cultivi și tu acest fruct minunat la tine acasă? Povestește-ne experiența ta!


4 thoughts on “Cum să cultivi un avocado din sâmbure la tine acasă

  1. Buna, incerc si eu sa cresc din simbure de avocado copacei! parca se primeste ) asa o intrebare cum depistez care sunt masculi si care femele? trebuie separati cumva ?

  2. Bună! Eu am pus sâmburele în pământ afară, direct. Aproape uitasem de el. A fost o perioadă mai ploioasă și l-am redescoperit când avea cam 15 cm. Crește destul de repede! Am încercat și metoda recomandată aici de câteva ori, însă a eșuat. Recomandare: lăsați sâmburele pe un cofrag de ouă(carton) până ce se zbârcește puțin, apoi plantați-l direct în pământ. Verificați cu degetul umiditate solului. Pomișorul meu are acum 35 de cm, din primăvară. Este în ghiveci, de câteva zile e în casă și mă bucur văzându-l. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *