Dieffebachia este o planta mare, vivace, erbacee, viguroasa, cu tulpini si frunze carnoase, dispuse compact.
Origine – Brazilia, America Centrala si de Sud.
Frunze – sunt ovale, ascutite la varf, in degrade de verde si galben, de pete neregulate, de marmorari sau de striatii regulate.
Flori – ca toate araceele, diefenbahia are o inflorecenta sub forma de spada, protejata de o spata, semanand cu rodul-pamantului verde.
Lumina – varietatile cu frunze panasate au nevoie de lumina, dar nu directa. Penumbra face ca galbenul frunzelor sa vireze in scurt timp spre verde.
Pamant – necesita pamant vegetal si mranita de turba in parti egale.
Ingrasamant – in perioada de crestere, o data pe saptamana, ingrasamant lichid pentru plante verzi.
Umiditatea aerului – la peste 20 de grade Celsius, puneti ghiveciul pe un pat de pietris umed. Faceti-i dus o data pe saptamana ca sa ii spalati frunzele.
Udare – o data pe saptamana, lasand substratul sa se satureze de apa. Bagati ghiveciul trei sferturi intr-un vas cu apa si lasati-l sa stea timp de 15 minute.
Transplantare – in fiecare an, in luna aprilie.
Cerinte specifice – dieffenbachiei nu ii priesc curentii de aer rece, umiditatea excesiva si aerul foarte uscat, mai ales daca toate aceste inconveniente sunt frecvente.
Dimensiuni – 1,50 m inaltime si 80 cm anvergura.
Inmultire – butasi de tulpina de 10 centrimetri, culcati pe un amestec de nisip si turba, intr-o minisera inchisa, calda, cu incalzire de baza. In doua luni fac radacini, butasii de varf putand fi pusi in apa.
Longevitate – planta isi pierde frunzele bazale si, dupa 5 ani, devine inestetica.
Daunatori si boli – cosenile si paianjeni rosii, pe plantele slabite. Tratamentul este suportat cu dificultate, astfel ca este recomandata utilizarea preventiva a batoanelor de insecticid.
Specii si varietati – exista o multitudine de hibrizi de Dieffenbachia picta, al caror nume nu este intotdeauna mentionat pe cartea de vizita a plantei, atunci cand este cumparata. Dieffenbachia amoena are frunzele mult mai fine si mai lungi decat celelalte specii ale genului.
Sfatul Roberto Rossi – seva este toxica, iritanta si provoaca inflamarea mucoaselor. Este recomandabil asadar sa va spalati bine pe maini!
Deosebite,dar scrieti den. stiintifica si pretul.