Dieffenbachia specie (Diefenbahia)

Dieffebachia este o planta mare, vivace, erbacee, viguroasa, cu tulpini si frunze carnoase, dispuse compact.

Origine – Brazilia, America Centrala si de Sud.

Frunze –  sunt ovale, ascutite la varf, in degrade de verde si galben, de pete neregulate, de marmorari sau de striatii regulate.

Flori – ca toate araceele, diefenbahia are o inflorecenta sub forma de spada, protejata de o spata, semanand cu rodul-pamantului verde.

Lumina – varietatile cu frunze panasate au nevoie de lumina, dar nu directa. Penumbra face ca galbenul frunzelor sa vireze in scurt timp spre verde.

Pamant – necesita pamant vegetal si mranita de turba in parti egale.

Ingrasamant – in perioada de crestere, o data pe saptamana, ingrasamant lichid pentru plante verzi.

Umiditatea aerului – la peste 20 de grade Celsius, puneti ghiveciul pe un pat de pietris umed. Faceti-i dus o data pe saptamana ca sa ii spalati frunzele.

Udare – o data pe saptamana, lasand substratul sa se satureze de apa. Bagati ghiveciul trei sferturi intr-un vas cu apa si lasati-l sa stea timp de 15 minute.

Transplantare – in fiecare an, in luna aprilie.

Cerinte specifice – dieffenbachiei nu ii priesc curentii de aer rece, umiditatea excesiva si aerul foarte uscat, mai ales daca toate aceste inconveniente sunt frecvente.

Dimensiuni – 1,50 m inaltime si 80 cm anvergura.

Inmultire – butasi de tulpina de 10 centrimetri, culcati pe un amestec de nisip si turba, intr-o minisera inchisa, calda, cu incalzire de baza. In doua luni fac radacini, butasii de varf putand fi pusi in apa.

Longevitate – planta isi pierde frunzele bazale si, dupa 5 ani, devine inestetica.

Daunatori si boli – cosenile si paianjeni rosii, pe plantele slabite. Tratamentul este suportat cu dificultate, astfel ca este recomandata utilizarea preventiva a batoanelor de insecticid.

Specii si varietati – exista o multitudine de hibrizi de Dieffenbachia picta, al caror nume nu este intotdeauna mentionat pe cartea de vizita a plantei, atunci cand este cumparata. Dieffenbachia amoena are frunzele mult mai fine si mai lungi decat celelalte specii ale genului.

Sfatul Roberto Rossi – seva este toxica, iritanta si provoaca inflamarea mucoaselor. Este recomandabil asadar sa va spalati bine pe maini!

Roberto Rossi va recomanda ghivecele Inteligente


One thought on “Dieffenbachia specie (Diefenbahia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *