În fiecare grădină de interior se află măcar câţiva cactuşi. Dar dacă de când i-ai cumpărat n-au mai înflorit, înseamnă că ai ratat un aspect important al ritmului lor de vegetaţie: repausul de peste iarnă. Acesta îi ajută să îşi conserve energia şi mineralele pentru noul sezon de înflorire. Să-i ceri unui cactus să înflorească fără acest repaus, e ca şi cum i-ai cere unui om epuizat fizic să alerge la maraton.
Tipuri de cactuşi
Există două tipuri mari de cactuşi, în funcţie de care variază şi îngrijirile acordate precum şi condiţiile de repaus. Cactuşii deşertici sunt cei cu port compact, presăraţi cu ţepi, care fac în general flori de mărime mică sau medie. Ei cresc puţin pe durata sezonului de vegetaţie, se mulţumesc cu puţină apă, nu suportă îngrăşământul şi au nevoie de un repaus profund la temperaturi scăzute. Cactuşii tropicali produc flori mari, deosebit de spectaculoase, uneori parfumate misterios. Ei au nevoie de pământ aerisit şi îngrăşământ moderat, pentru că într-un an pot creşte zeci de cm în lungime. Ocupă spaţii mari, din cauza portului lor în general pendent și au nevoie de mai multă apă decât fraţii lor deşertici. Necesită un repaus mai uşor, la temperaturi ceva mai ridicate.
La RobertoRossi.ro găseşti în majoritate cactuşi deşertici, dar dacă a încolţit un vis exotic în inima ta de grădinar pasionat, îl putem împlini… la comandă.
Repaus… dar nu oricum!
Cultivarea cactușilor necesită multă pasiune pentru că sunt foarte diferiţi unii de alţii. Chiar şi în cadrul aceleaşi familii găseşti diferenţe semnificative. De exemplu, dacă e să ne referim numai la diferenţele cu privire la repaus la cactuşii deşerticii, se remarcă faptul că unii intră în repaus la 0 grade C, în timp ce altora le sunt suficiente 8 grade C. Mai sunt şi specii ceva mai sensibile precum Gymocalyciumii care intră în repaus la 10-12 grade C. Automat scăderea temperaturii din spaţiile în care sunt găzduiţi cactuşii se asociază cu o diminuare a udării, atât în frecvenţă cât şi cantitativ.
Există practica printre pasionaţi ca plantele (cactușii) să fie scoase din ghivece şi păstrate în lădiţe, lăsate cu rădăcinile libere (fără sol). În acest fel ei se asigură că nu fac greşeala udării plantelor peste iarnă (în perioada de repaus) atunci când majoritatea cactușilor deşertici nu au nevoie nici măcar de un strop de apă.
Nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre cactuşii tropicali. Aceştia sunt voluminoşi, iar aspectul lor general este mai degrabă de plante suculente. Şi ei au rezerve de apă în ţesuturile frunzelor, dar nu la fel de mult ca fraţii lor deşertici. De aceea, dacă în perioada de repaus nu sunt deloc udaţi ei încep să se deshidrateze. Aşadar, noi ca grădinari pasionaţi trebuie să ne cunoaştem plantele şi să venim în întâmpinarea necesităţilor lor. Temperatura de repaus pentru aceşti cactuşi spectaculoşi începe de la 8 grade C şi ajunge la 15 grade C. În general furnizorii specifică dacă e vorba de vreun cactus cu cerinţe speciale, dar dacă nu, e bine să te documentezi atent atunci când îţi cumperi o plantă – indiferent care ar fi aceasta.
Gata cu somnicul de frumuseţe!
După ce cactuşii şi-au petrecut iarna la răcoare, fără apă sau cu foarte puţină apă la rădăcină, e vremea să fie scoşi din repaus. Adică să-i scoatem din spaţiile răcoroase (sau din beci în unele situaţii), să-i transplantăm dacă e necesar şi să-i punem la lumină. La 2-3 săptămâni după transplantare sau după mutarea la lumină şi la căldură vei observa primele semne noi de creştere sau boboci delicaţi care semnalizează o frumoasă perioadă de înflorire.
La ce să ai grijă în această perioadă:
- cactuşii proaspăt transplantaţi nu trebuie udaţi 2-3 săptămâni pentru că rădăcinile nu au aderat încă la noul sol şi nu folosesc efectiv apa administrată. Rămasă nefolosită, apa produce putrezirea bazei cactușilor. Nu se folosește orice sol: amestec cu nisip pentru cactușii desertici; amestec aerisit pentru cactușii tropicali.
- adaptarea la noile condiţii de iluminare se face treptat. Altfel suprafaţa cactușilor poate fi afectată de arsuri. Chiar dacă nu este foarte cald în luna martie sau în aprilie, cactuşii şi-au pierdut adaptarea la razele soarelui pe timpul repausului.
- unii cactuşi au flori fără codiţe, sunt fixate direct pe tulpini. Asta înseamnă că dacă schimbi poziţia ghivecelor sau cactușilor pe perioada de formare a bobocilor, aceştia vor cădea şi tu vei rata bucuria de a-i vedea deschişi.
- chiar şi după ce trece perioada de adaptare la noul sezon, nu uda prea mult cactuşii şi nu-i stropi printre ţepi. Stropii de apă care nu se evaporă repede pot provoca mucegaiuri sau un efect de oglindă extrem de dăunător în lumea plantelor.
În speranţa că te-am ajutat să înţelegi mai bine lumea ţepoşilor de lângă tine, aşteptăm să ne spui cum arată florile din colecţia ta în acest sezon.
Înflorire bogată!
bun articol, felicitari !