Iți plac orhideele dar crezi că sunt dificil de îngrijit? Hai să distrugem un mit!

Platou cu PhalaenopsisDe câte ori vezi orhidee, fie pe internet, fie prin orașul tău le admiri frumusețea dar nu le cumperi pentru că ești de părere că sunt dificil de îngrijit. Nimic mai fals! Simplu fapt că au o proveniență exotică nu le face deloc dificile. Sunt mai simplu de îngrijit decât cele mai răspândite flori de interior de pe la noi.

Îngrijorarea ta își are sursa în faptul că nu le cunoști și nu ți-ai luat nici măcar un exemplar pe care să experimentezi. Nu, asta nu înseamnă că vei distruge frumoasa plantă, doar că îți vei asuma responsabilitatea de a o explora îndeaproape.

Majoritatea orhideelor comercializate sunt Phalaenopsis – adică familia cea mai puțin pretențioasă din gama orhideelor. Florile arată ca niște fluturași delicați și frumos colorați. Mai sunt și alte orhidee care se adaptează la condițiile din casele noastre: Dendrobium, Cambria, Zygopetalum, Miltonia, Miltoniopsis, Oncidium, Cymbidium, Cattleya, Paphiopedilum și alte frumuseți.

Phalaenopsis uimitor

Unele flori sunt unicolore, altele au dungi de alte culori, stropi rotunzi sau pete neregulate. Altele au margini simple, ondulate sau ușor franjurate. Adică, există hibrizi de orhidee pentru absolut toate gusturile, care să se încadreze în orice posibilă  amenajare. Cu ajutorul lor poți obține un decor natural longeviv și care să nu te solicite prea mult din punct de vedere al îngrijirilor. Tot nu-ți vine să crezi?

Iată ce trebuie să faci așa încât să ai orhidee sănătoase și să te bucuri de ele ani la rând:

  • Atunci când le cumperi să te asiguri că îți alegi plante sănătoase. Nu le cumpăra dacă au dăunători sau rădăcini putrezite pentru că vei avea bătăi de cap iar dacă ești începătoare nu vei știi exact ce să faci.
  • Când ajungi acasă cu plantele, găsește-le un loc cu lumină bună dar să nu fie în soare direct peste vară sau aproape de sursele de căldură peste iarnă. Dacă ai o sursă de lumină artificială în spectru adecvat, le poți așeza la aproximativ 40 cm distanță.

Phalaenopsis in vaza decorativa

  • Udarea trebuie făcută cu grijă. Orhideele au rădăcini cărnoase și depozitează apă în ele întocmai cum face și o plantă suculentă. Atunci cand sunt pline de apă, culoarea rădăcinilor este verde deschis. Când cantitatea de apă înmagazinată a scăzut, aspectul rădăcinilor este verde-argintiu și ghiveciul este foarte ușor. Udarea se face prin cufundarea ghiveciului într-un vas cu apă. Le mai poți uda și pe sub frunze și apoi arunci apa care se acumulează în farfuriuță, sub ghiveci. Nu lăsa apa să băltească dacă folosești ghivece decorative, pentru că asta duce la putrezirea rădăcinilor. Este mai sănătos ca orhideele să fie udate mai rar și cu cantități mici de apă, decat prea des sau să fie înecate în apă.

Alb imaculat

  • În ghivecele cu orhidee nu se găsește un pământ obișnuit, ci un amestec de scoarță de copac așa cum au ele în zonele de origine. Dacă le muți în pământ obișnuit care reține mai multă umezeală și permite doar puțin rădăcinilor să se aerisească, vei provoca sufocarea și moartea plantelor. Când va fi nevoie să efectuezi transplantări, cumpără pământ (scoarță de copac) special pentru orhidee.
  • Orhideele cresc relativ puțin și interesul grădinarului este ca ele să producă flori. Doar dacă plantele sunt foarte tinere se folosesc îngrășăminte pe bază de azot care să stimuleze creșterea. Dacă sunt plante mature, se folosesc stimulatoare de înflorire concepute special pentru nevoile orhideelor.

Coltul cu flori

  • Ocazional pot să apară si probleme: paduchii lânoși se ascund printre frunze sau pe boboci și sunt destul de greu de combătut; dacă ai o colecție mare de plante e posibil ca dăunători ai altor plante să ajungă la orhidee și să le strice frumusețea. O altă problemă este putrezirea rădăcinilor și mucegaiurile. Ele apar numai în caz de udare defectuoasă și pot duce la moartea plantelor. Dar același lucru se întâmplă și în cazul celor mai puțin pretențioase suculente!
  • Iarna e bine să le ții într-un regim de răcoare moderată așa încât să se odihnească o vreme și să poată avea energie pentru un nou sezon de înflorire.

Dendrobium phalaenopsis

Dacă este să rezumăm pretențiile orhideelor sunt chiar decente: lumină naturală sau artificială de calitate bună, udare moderată, răcoare peste iarnă, fără soare direct vara, pământ și îngrășământ special pentru orhidee. Hmm, nu sună chiar complicat, nu-i așa?

PS. Știai că majoritatea orhideelor înfloresc 6 luni pe an, poate mai mult? Care altă plantă se poate lăuda cu așa performanță?

PS. Dacă tot nu te-ai hotărât, poți apela la orhidee artificiale. Chiar n-o să știe nimeni. Arată exact ca cele naturale.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *