Un număr însemnat de iubitori de flori se plâng că, deşi îşi cumpără cu drag plantele, acestea nu au o durata lungă de viaţă. Lucrul acesta nu se întâmplă pentru că plantele sunt de “unică folosinţă”, majoritatea plantelor sunt perene, deci dacă sunt îngrijite corespunzător şi protejate de şocuri poţi să te bucuri de ele ani de zile. În rândurile următoare vrem să dezlegăm misterul şi să te ajutăm să ai flori sănătoase tot timpul în casa şi grădina ta.
Drumul florilor
În mod frecvent florile pe care le cumperi, indiferent că sunt de interior sau pentru grădină, sunt importate din Olanda sau alte ţări. De puţine ori sunt aduse de la furnizori români. Asta înseamnă că au parcurs un drum lung până la tine. Transporturile sunt climatizate în majoritatea cazurilor aşa încât florile să nu sufere pe drum dar în aceste zile “nu le-a iubit nimeni” cum se spune printre grădinari. Există cercetări care susţin ideea cum că şi în lumea vegetală este percepută afecțiunea şi grija. În serele în care au fost cultivate au existat nişte condiţii supravegheate de temperatură, iluminare, aerisire, udare, etc. Toate acestea se schimbă atunci când florile ajung la tine. Într-un fel, plantele încasează un şoc din cauza acestor diferenţe.
Ce să să nu faci florilor proaspăt cumpărate
Înainte de toate trebuie să vorbim despre lumină. O floare naturală nu rezistă fără lumina mai mult de câteva zile. Greşeala cea mai frecventă este ca o floare (de obicei de mari dimensiuni) să fie aşezată din motive decorative în colţurile interioarelor – adesea unde lumina naturală ajunge în cantităţi foarte mici. Se mai poate compensa cu lumina artificială, dar nu foarte mult atât timp cât nu există o amenajare specială. Aşadar plantele pălesc treptat din lipsă de lumină care înseamnă pentru ele viaţă.
Un alt aspect important este udarea plantelor abia aduse în casă. În funcţie de soi, fiecare este udată în felul ei, după propriile nevoi. Nu se udă florile într-o anume zi din săptămâna, pe toate la fel. Cele mai dese greşeli se fac la orhidee, cactuşi, suculente și bonsai.
Orhideele au rădăcini cărnoase în care înmagazinează apa. Ele se udă numai atunci când ghiveciul cu scoarţă de copac devine foarte uşor iar aspectul rădăcinilor devine verde-argintiu. Cactuşii şi suculentele nu agrează răsfăţul cu apă, oricât de mult îi iubeşti. Dacă ai avut ocazia să tai pe jumătate o astfel de plantă, înseamnă că ai văzut că e plină de apă. Dacă le uzi prea mult, rădăcinile vor ajunge repede să se sufoce şi planta să moară de la nivelul solului. Udă-le numai atunci când pământul este vizibil uscat şi când îl pipăi nu simţi umiditate la degete.
Bonsaii sunt copăcei în miniatură care au rădăcinile tăiate şi fasonate aşa încât ei să poată supravieţui într-un vas decorativ cu puţin pământ. E clar că acestea nu sunt condiţii obişnuite pentru copăcei şi că trebuie supravegheaţi cu grijă. Uneori ghivecele cu bonsai se cufundă în apă zilnic şi frunzele lor se pulverizează cu apă la temperatura camerei şi de 3 ori pe zi (vara, desigur!). Aşa că vezi, sistemul udării “la grămadă” nu funcţionează deloc.
Transplantarea – când, cum, de ce?
Există un obicei conform căruia “pământul din ghiveciul cu care ai cumpărat o floare nu e bun”. E adevărat că într-o seră sau pepinieră nu se optează pentru pământul de calitate maximă, dar dacă plantele nu ar avea un pământ util şi practic în ghiveci nu s-ar dezvolta până la momentul când sunt vândute. Aspectul economic contează, dar plantele nu pot fi neglijate. După aceea, contează cu ce anume îl schimbi! Pământul de pe piaţa românească este în general de proastă calitate – cu mici excepţii. Când faci transplantarea, trebuie să ştii exact că ceea ce urmează să foloseşti este bun pentru plantele tale, pentru că acestea vor depinde de sol într-o proporţie importantă. Mai contează desigur şi dimensiunea ghiveciului sau a jardinierei, dacă are scurgere la bază, dacă e din ceramică sau din plastic, etc. Există multe variabile care compun imaginea de ansamblu a îngrijirii unor plante.
Pledoarie pentru echilibru
Plantele sunt într-adevăr aduse în casele noastre având scop decorativ, dar în acelaşi timp trebuie să avem în vedere şi nevoile lor. Dacă nu le neglijăm grav, plantele se fac frumoase, înfloresc şi ne bucură ani de zile cu aspectul lor. Dacă înţelegem care sunt nevoile reale ale plantelor pe care le deţinem, înseamnă şi că nu le vom sufoca cu grija şi dragostea noastră. Le putem iubi mult şi fără să le udăm în fiecare zi, de exemplu!
Îți dorim să te bucuri mulți ani de plantele tale frumoase!
Buna ziua! Am si eu cateva intrebari legate de florile pe care le achiziționeze din magazin, am luat de curând o begonie foarte frumoasă, de culoare rosie. Am ajuns acasă si am decis sa ii schimb pământul și ghiveciul pt ca era foarte mic, iar planta destul de voluminoasă. Am găsit la rădăcina ei acea plasa, ce este de facut?
O îndepărtez sau o las in continuare la rădăcina ei?
Pământul de pădure este mai bun decat cel din sacii de plastic din magazine?
Am luat si alte flori si la scurt timp s-au uscat.
Multumesc!
Buna ziua,
1. nu va recomandam inlaturarea plasei
2. pamantul pentru flori vandut in comert este mult bun, sigur si echilibrat decat cel cules in natura.
Toate cele bune,
Roberto Rossi
Buna seara!Tocmai ce am cumparat Ficus Green Kinky si are o plasa la tulpina,o inaltur sau o las asa?iar florile din comert cand sunt luate pe timp de iarna,se transplanteaza intr un alt ghiveci sau trebuie sa astept pana la primavara?o seara buna!
Buna ziua, nu va recomandam inlaturarea plasei, insa va recomandam sa asteptati perioada mai calda pentru transplantare, cand metabolismul plantei este mai puternic.
Bună ziua, am și eu o begonie care a început sa se ofileaasca.Ce pot sa i fac?
Buna ziua, exista foarte multe cauze pentru care planta se ofileste. Nu putem sa va dam un raspuns doar din aceste date.