Cum alegi ghiveciul potrivit?

Bol rafinat pentru orhidee si minijardiniera cu rotite

Este sezonul plantărilor şi devine foarte important să ştim ce ghivece alegem pentru plantele noastre aşa încât să le meargă bine şi să ne bucurăm de ele.

Hai să enumerăm câteva criterii după care se selectează acestea:

Ghiveciul de cultură (linerul)

Plantele cumpărate vin în ghivece de cultură care sunt inestetice, însă au mărimea și substratul potrivit pentru planta respectivă. În cele mai multe cazuri este bine să folosim aceste ghivece sau putem căuta un liner. Linerul este un ghiveci sau un suport de interior împreună cu care vom pune planta în ghiveciul decorativ. Nu este o regulă de aur care să spună că plantele cumpărate trebuie replantate în substrat proaspăt. Cu o tundere, fertilizare și udare corectă putem păstra plantele în aceste ghivece ani de zile.

Ghivece de cultura

Dacă plantele vin în ghivece care au substrat de hidrocultură putem lăsa acest substrat fără să le mai replantăm vreodată, însa trebuie să avem grijă să le fertilizăm adecvat deoarece acest substrat este inert. Tunderea plantelor când ajung prea mari este necesară.

Dimensiunea

Cum avem ghiveciul de cultură și de multe ori pe acesta o să-l păstrăm, ghiveciul decorativ poate să fie de orice dimensiune dar nu mai mic decât ghiveciul de cultură. Ghiveciul de cultură se plasează în interiorul ghiveciului decorativ, astfel încât n-o să se vadă decât ghiveciul decorativ. Spațiile libere de sub linere sau de lângă ele se completează cu pietre, polistiren, etc.  așa încât să se ajungă la înălțimea dorită peste care se plasează linerul. Trebuie să avem totuși grijă să fie o îmbinare proporțională și linerul să fie sub buza ghiveciului decorativ.Ghivece decorative

Materialul

Din moment ce folosim linere, materialul ghiveciului are doar rol decorativ și calitativ. Există posibilități infinite de combinare a materialelor ghivecelor cu materialele din încăperi. De exemplu, lângă un perete din beton merge bine un ghiveci din metal sau unul din plastic lucios. Lemnul, ceramica, etc. (materialele naturale) se folosesc mai mult în amenajări realizate în stiluri tradiționale, clasice, rustice. Cele din plastic, metal, beton se folosesc mai mult pentru stilurile moderne, eclectice. Bolurile de sticlă se folosesc și ele cu mare succes în cazul plantelor exotice, precum orhideele.

Culoarea – şi ea contează

Alegem culoarea ghiveciului în funcție de contrastul pe care vrem să-l creăm. Dacă vrem o focalizare pe ghivece și plante folosim culori tari și saturate. Altfel folosim culori pastelate sau neutre. E bine să apelăm la un designer care ne poate face recomandări în funcție de culoarea pereților și impresia finală pe care vrem să o creăm.

Si culoarea ghivecelor conteaza

Tipul

E timpul să renunțăm la idea de jardiniere pentru plantele curgătoare. Se poate ajunge la un aspect dorit și cu un ghiveci înalt sau cu unul mare în care se plantează mai multe tipuri de plante. Lasă-ți imaginația la joacă, rezultatul va fi pe măsură.

Ghivece speciale pentru aranjamente

Stilul de amenajare

Atunci când ai făcut o amenajare deosebită în casă, în balcon, pe terasă sau chiar în curte, sigur vrei ca şi ghivecele să se asorteze cu stilul deja aplicat. Altfel rezultatul va fi un kitsch. Să ai în vedere în acest sens, atât materialul cât și culoarea ghivecelor.

Alege ghiveciul in functie de amenajarea existenta

Greutatea

Ghivecele cu greutate mare au o soluție simplă: ele se transportă pe o platformă solidă cu rotiţe, special concepută pentru aceste situaţii.

Ghiveci sau jardinieră

Câteodată trebuie să te gândeşti dacă nu cumva e mai practic să foloseşti jardiniere în loc de ghivece. Şi sunt câteva argumente pe care le poţi lua în considerare: dimensiunea şi forma spaţiului pe care vrei să-l populezi cu plante, dacă ai deja nişte jardiniere cu sisteme de udare sau decor deosebit, dacă e vorba de un pervaz pe care jardinierele au o stabilitate mai bună, etc.

Ghiveci tip platou cu suculente si pietre

Desigur că mai sunt şi alte criterii după care îți poți alege ghiveciul potrivit, dar acestea sunt criteriile fundamentale care îți asigură reuşita. Cu ghiveciul potrivit te poți bucura de florile tale nu doar un sezon ci multă vreme de acum înainte.

Îţi dorim un sezon de grădinărit plin de bucurii şi reuşite.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *