Cyclamen, prospețime și delicatețe

Aranjament cu Cyclamen, bete de bambus si crengute cu fructe decorative

Cyclamenul este una dintre acele flori care ajung la apogeul înfloririi într-o perioadă în care suntem răsfăţaţi de puţine vedete. În plus, aspectul petalelor arată ca şi cum ar fi de gheaţă la unele soiuri. Adică sunt extrem de spectaculoase. Din aceste motive Cyclamenul are un loc special în inima grădinarilor şi decoratorilor. Dacă doreşti să-l foloseşti în perioada Crăciunului şi Anului Nou este foarte potrivit pentru tot felul de aranjamente.

Cyclamen… dar de care?

Cyclamenul este o plantă perenă care are în pământ un tubercul în care se acumulează minerale şi apă. Sunt două categorii de astfel de plante şi nenumărate sortimente foarte frumoase. Unele se plantează în grădină şi primăvara devreme formează un covor în nuanţe de roz de ţi-e mai mare dragul să-l priveşti. Există şi Cyclamen de grădină cu flori albe, roşcate sau … ciclam. Pentru interioare sunt atâtea soiuri de Cyclamen încât e chiar dificil să alegi. Merită să ţii cont de talia plantelor, de culoarea florilor, de forma petalelor şi de decorul frunzişului. Da, chiar şi frunzişul prezintă un atuu decorativ. Aşadar, când îţi cumperi aceste plante trebuie să ştii unde urmează să le foloseşti, aşa încât să alegi bine. Există și Cyclamen artificial pe care îl poți alege dacă vrei să fie totul mai simplu.

Cyclamen - un strop de culoare pentru un interior modern

Cyclamen în grădină

De cum se topeşte zăpada, solul din grădină se poate colora atât de frumos, cu covoare de Cyclamen. E adevărat că soiurile de grădină nu sunt chiar răspândite pe piaţa românească. Ele se livrează sub formă de pachete cu tuberculi la începutul toamnei, se plantează în grădină în septembrie-octombrie şi înfloresc în primăvara următoare. Le place solul de pădure, bogat în frunze mărunţite, aerisit şi suficient de umed. În astfel de condiţii covorul colorat din grădină se tot întinde şi în 3-4 ani vei putea să înmulţeşti şi să separi tuberculii din pământ. Asta chiar e o adevărată bucurie. Plantele nu agrează pământul greu şi excesiv de uscat. E bine să fie plantate pe sub copaci şi pe lângă tufe care peste vară să le asigure umbră parţială.

Cyclamen dantelat si festiv

Cyclamen în interioare şi aranjamente

Soiurile mai pretenţioase la temperaturi sunt foarte răspândite pentru că efectiv îţi încântă privirea şi sufletul cu frumuseţea lor. Decorează pervazurile, balcoanele, recipientele decorative şi se folosesc în aranjamente festive din decembrie şi până în aprilie. După ce florile se trec (plantele înfloresc succesiv câteva luni la rând), plantele rămân decorative prin frunziş. Unele soiuri au frunze spectaculos decorate.

Aranjament de Sarbatori cu Cyclamen

Două vorbe despre îngrijire

Dacă vrei să te bucuri de această floare pentru mult timp, e bine să ţii cont de câteva aspecte:

  • Ține planta într-o cameră neîncălzită sau într-un balcon închis. Căldura uscată din camerele încălzite peste iarnă este dăunătoare pentru ea. Din această cauză florile se trec mai repede, frunzişul se brunifică la vârf şi există riscul să fie udată prea mult.
  • Udarea trebuie făcută cu grijă: pe marginile ghiveciului, pe sub frunze. Nu e suficientă udarea prin absorbţia apei din farfuriuţa ghiveciului. Verifică pământul din ghiveci cu mâna. Dacă simţi uscăciune, atunci uzi moderat.
  • Dacă observi pe pământul din ghiveci mici gâze albe, înseamnă că ai udat prea mult şi trebuie să răreşti udările şi să administrezi pesticide.
  • Iubeşte lumina şi mai mult de 5-10 zile nu poate sta departe de o sursă adecvată de lumină. Peste vară se fereşte de soarele torid de prânz.
  • O dată pe an e bine să se transplanteze în pământ proaspăt (după ce se încheie perioada de repaus).
  • Repausul vegetativ al plantei este mai evident la unele soiuri, dar dacă tuberculul din pământ e tare în timp ce planta rămâne fără frunze înseamnă că n-ai motive de îngrijorare. În timpul repausului se ţine la răcoare (8-10 grade C) şi se udă puţin, cam o dată pe lună.
  • Se înmulţeşte prin sectionarea tuberculului cu mai mulţi muguri, după câţiva ani de vegetaţie.

Cyclamen cu flori albe de zapda

 

Ca şi în cazul altor plante cu tuberculi, riscul la care este supusă planta se referă la excesul de umiditate. Dacă apa bălteşte mai multe zile tuberculul putrezeşte şi planta moare. În anumite cazuri poate fi recuperată, dar e mai bine să fie îndepărtate posibilele cauze ale acestor probleme. Se recomandă folosirea unui pământ bine drenat (inclusiv la Cyclamenul din grădină).

Dacă vei ţine cont de reperele de mai sus te vei bucura ani la rând de flori superbe şi sigur vei dori să-ţi lărgeşti colecţia. Roberto Rossi poate aduce la comanda ta orice soi îţi place la orice dimensiune. Gândeşte-te ce-ţi trebuie şi apoi sună la 0757 105 005. Colegii noştri vor avea grijă să fii un client mulţumit. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *