În fiecare an înainte de Crăciun ne întrebăm cum să procedăm în privinţa brăduţului. Nu se poate să sărbătorim Crăciunul şi Anul Nou fără el, mai ales dacă avem copii. Chiar şi oamenii maturi au în suflet un sentiment frumos de încântare şi reamintire a propriei copilării. Deci, există în inimile noastre această dorinţă şi vrem să alegem bine.
Brazii naturali tăiaţi
Cei mai mulţi vor apela la brăduţii tăiaţi pe care îi vor împodobi cum se pricep mai bine şi pe care îi vor arunca după Sărbători. Mormane de brăduţi se vor aduna în ianuarie la gunoi sau la „lemne de foc”. Când vezi această risipă nu poţi să rămâi indiferent. Înţelegi că unii dintre ei au fost cultivaţi cu scopul de fi brăduţi de Crăciun în casele noastre, dar mai sunt şi alţii care sunt tăiaţi din păduri, care au avut alte scopuri. Unui brad (sau conifer în general) îi ia mulţi ani ca să crească până la 1-2 m. Poate chiar zeci de ani, dacă e vorba de vreun soi mai rar. Știind acest lucru haideți să apreciem ceea ce avem şi să gospodărim cu grijă comorile din păduri.
Brăduţii naturali la ghiveci
E o bucurie să vedem că în fiecare an sunt din ce în ce mai mulţi cei care cumpără brăduţi la ghivece – mai mici sau mai mari. După Sărbători ei nu sunt aruncaţi! Fie sunt returnaţi în magazinele de unde au fost cumpăraţi şi clienții primesc un cupon de reducere, fie sunt plantați în grădină. Nu vor putea fi plantaţi imediat în grădină, pentru că în ianuarie pământul este îngheţat. Aşa că o vreme vor necesita udare, lumină şi protecţie la ger. Dar în primăvară vă pot produce din nou bucurie când îi veţi putea planta în grădină. An de an vor creşte şi va veni şi momentul când veţi decora Brăduţul de Crăciun chiar în grădină. Picea şi Chamaecyparis sunt conifere care se comercializează la talii mici şi sunt plantate în ghivece. Sunt economice, sunt practice şi se decorează uşor. Merită să le luați în calcul.
În caz că nu aveți o grădină, puteţi planta brăduții în faţa blocului, într-o zonă verde din apropiere sau lângă locul de joacă pentru copii. Sigur veți găsi un loc potrivit pentru ei. Peste ani când îi veți vedea mari şi frumoși vă veți bucura că ați făcut o faptă bună.
Brazii artificiali
Destul de mulți români cumpără brazi artificiali. Avantajul este că îi vor putea folosi ani la rând și vor fi mereu la fel de frumoși. Astfel de brazi se montează / demontează cu ușurință și adesea sunt livrați și cu suport. Sunt eleganți pentru că aspectul lor este identic cu cel al brazilor naturali. În plus, nu împrăștie ace. Argumentul împotriva lor este că nu aduc în casă mirosul specific de conifer, care este foarte apreciat. E adevărat, dar trebuie să știți că multe conifere naturale nu emană acest miros. Dacă vreți neapărat, îl puteți compensa cu un parfumant de cameră cu extract natural de conifere sau cu ulei volatil. Și gata, dilema s-a rezolvat.
Aranjamentele festive şi brăduţii obţinuţi din crengi
Sunt şi familii care renunţă la brăduţ din diverse motive. Poate că unele sunt de natură financiară, poate că sunt numai adulţi în familie. Şi atunci recurg la aranjamente speciale cu crenguţe de brad și flori de sezon. Sunt multe aranjamente reuşite care vă pot bucura în această perioadă.
O variantă economică pentru cei care vor brăduţi mici este să îi construiască din crenguţe tăiate. Vă trebuie un suport, o tijă metalică fixată în suport, sârmă pentru aranjamente şi mai multe crenguţe tăiate. Le veți lega una lângă cealaltă, pornind de jos în sus şi de la crenguțele mari până la cele mici din vârf. Dacă sunteți îndemânatici pot ieşi mici opere de artă.
Idei şi sugestii de „brăduţi” originali
Fantezia nu are limite, nu-i aşa? O puteţi pune la treabă orice ați avea prin casă şi să rezulte un brăduţ simbolic pentru Crăciun. Iată câteva idei care sperăm să vă fie de folos (observați şi pozele care însoţesc acest material):
- Iederă modelată pe un cadru din sârmă sau iederă sprijinită cu crenguţe de copac – forma conică aduce a brăduţ şi poate fi decorată foarte frumos.
- Plante aromatice cu frunze subţiri verzi sau argintii – noi exemplificăm cu rozmarin ale cărui vârfuri sunt prinse cu sârmă și peste care am aplicat o fundă. Se poate masca ghiveciul de pepinieră cu elemente decorative sau cu un înveliş (țesătură) din cânepă.
- Soiuri de Sedum – există soiuri de sedum care arată foarte asemănător crengilor unor conifere şi din acest motiv se pot folosi în perioada Sărbătorilor pentru „brăduţi” improvizaţi şi pentru aranjamente diverse. Nu le neglijați pentru că sunt superbe.
Aşadar, chiar dacă se apropie Crăciunul cu paşi repezi, nu vă panicați. Puteţi să aveți un brăduţ superb cu puţini bani şi multă fantezie. Noi vă dorim spor la treabă şi… sigur mai stăm de vorbă până de Crăciun.