Bonsaii, un strop de Orient în casa ta!

Bonsai inflorit

Bonsaii ajung în casele noastre cel mai adesea sub forma de cadou. Puțini sunt aceeia care sunt îndrăgostiți efectiv de arta modelării copăceilor și ies la cumpărături exact pentru acest lucru. Însă, atunci când îi vezi nu se poate să nu te îndrăgostești de ei. Pe lângă frumusețea lor, mai este vorba și de misterul Extremului Orient pe care aceștia îl aduc cu ei. Unii ajung să se îndrăgostească de bonsai dupa ce s-au îndrăgostit de arta și cultura japoneză sau chineză și păstrează în suflet această pasiune pentru toată viața. Este o diferență între a admira de la distanță frumusețea unui copăcel în miniatură și a-ți dori să-l ai așa încât să-l modelezi tu, cu mâna ta, zi de zi. Acest lucru presupune un efort pe care nu mulți sunt gata să-l facă.

Mini padure

Ce fel de bonsai se găsesc în comerț?

În mod frecvent, bonsaii care se comercializează sunt de fapt pre-bonsai. Adică niște copăcei la care încă se lucrează, care încă n-au ajuns aproape de forma finală pe care o pot avea din punct de vedere estetic. Un pre-bonsai este un copăcel la care s-a lucrat deja 10-15 ani, este matur și frumos și are un preț destul de mare. Speciile de copaci sau arbuști care se pretează la modelare sub formă de bonsai sunt cele care au frunze mici și care ocazional produc și flori. Unii sunt arbori sau arbuști foioși (care își pierd frunzele toamna) alții conifere de diverse dimensiuni. Unii se păstrează în interior peste iarnă în zona noastră climaterică, în timp ce alții se pot lăsa afară cu o protecție minimă.

Bonsai contorsionat

Ce e bine să știi dacă n-ai mai avut un bonsai până acum?

Bonsaiul a fost modelat ani de zile ca să arate exact așa cum este. Pentru a nu lua dimensiunile normale speciei sale (arțar, ienupăr, ulm, etc.) i s-au scurtat rădăcinile așa încât creșterea să-i fie controlată. Este plantat într-un vas asemănător unui platou, așa că acolo este pus puțin pământ care se usucă foarte repede. Din acest motiv, lucrul cel mai solicitant la bonsai este udarea. Trebuie udați cu grijă și foarte frecvent pentru că dacă pământul rămâne uscat câteva zile, pomișorul de usucă și poți să-ți iei adio de la munca ta de ani de zile. În lumea bonsailor, o greșeală mică te costă foarte mult.

De asemenea, pentru că sunt ținuți în recipiente departe de zonele lor de origine, e nevoie de refacerea parțială a condițiilor în care cresc de obicei acești arbori sau arbuști. De exemplu, un bonsai din arțar va adora umezeala din aer, de aceea trebuie pulverizat frecvent pe frunze. Un bonsai din conifere va suferi acut peste vară când este foarte cald și soarele cade direct pe acele sale. Atunci când ajungi în fața unui bonsai, cumpără-l dacă ești dispus să cunoști și copacul din care acesta a fost modelat. Lumea bonsailor este formată din botanică și dendrologie, artă și stiluri de modelare precum și din mânuirea cu dexteritate a micilor unelte de lucru.

Fragment de natura

Două vorbe despre stiluri de modelare

Stilurile de modelare sunt variate și fiecare școala zonală are anumite caracteristici. Evident, toate stilurile și substilurile au nume asiatice mai greu de reținut, motiv pentru care nu vom enumera aici decât câteva: Chokkan (copac vertical), Shakan (înclinat), Kengai (cascadă), Bankan (contorsionat). Sigur ai observat că uneori bonsaii arată ca niște fragmente de natură, de mici păduri, de grupuri vegetale. Stilul Soju reprezintă un bonsai cu două tulpini, Yose este un stil care poate avea chiar 9 tulpini iar Korabuki este un stil de modelare care arată ca o plută. Sigur dacă vei face o mică cercetare vei descoperi multe alte informații utile cu privire la stiluri.

Cascada

Sfaturi practice:

  • Folosește pământ specific speciei de bonsai pe care o ai și amestecă-l cu pietriș cu granulație medie în proporție 70/30
  • Nu uita de un pulverizator pentru stropirile ocazionale pe frunze
  • E posibil să ai nevoie de mușchi de pădure, în funcție de stilul de modelare ales
  • Nu te grăbi să transplantezi bonsaiul și nici nu începe să tai din el înainte să fi studiat atent ce ai de făcut: stil, unelte, moment potrivit, etc.
  • Nu confunda un bonsai cu topiaria – și aceasta este o artă a modelării arbuștilor însă este specifică grădinilor clasice europene
  • Vei avea nevoie de unelte specifice: sârmă, clești, foarfeci, pensete, etc. Alege unele de bună calitate, chiar dacă vor fi mai scumpe. Altfel vei chinui bonsaiul drag în mod inutil.

Bonsai pe munte

Dacă ai ajuns la concluzia că îți plac bonsaii, dar nu poți aprofunda informațiile despre arta modelării și nici n-ai putea să aloci mult timp îngrijirii lor, să știi că sunt și bonsai artificiali. Alege unul de foarte bună calitate și nimeni nu va știi dacă este real sau artificial.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *