Iederă mereu versatilă, în grădină dar și în casă!

Iedera roscataIedera este una dintre cele mai răspândite plante atât la noi in țară, dar și prin alte părți ale lumii. Poate tocmai de asta sunt destule persoane care nu-i mai acordă importanța pe care o merită. Iedera nu este o plantă ușor invazivă care nu produce flori! Aceasta este doar o percepție greșită a celor care sunt prea grăbiți să-i vadă avantajele.

Flori de iedera

Iedera este rezistentă și nepretențioasă. Este variata ca soiuri și culori ale frunzișului. Deși puțini știu, ea chiar produce flori și fructe. Însă, în fața altor plante cu înflorire spectaculoasă, iedera pierde bătălia. Însă, ce-ar fi un aranjament floral fără iederă? Cum ar fi zidurile golașe și vechi ale unor clădiri îmbătrânite de vreme? Cum s-ar mai popula rapid gardurile de sârmă așa încât să devină adevărate garduri vii, dacă n-ar mai fi iedera?

inel-cu-ranunculus-si-iedera-pentru-lumanare-cu-d2-7-cm-mixt-95286-1

Aranjamente cu iedera și alte plante

În cazul aranjamentelor cu mai multe plante, iedera da o tușă finală. Lăstarii de iederă sunt flexibili, frunzișul este frumos colorat și rezistă la lumină insuficientă, soare direct, umbră deasă, udare neregulată. Își păstrează frumusețea chiar și în aceste condiții, dacă nu rămâne fără apă un număr îndelungat de zile.

Atunci când alte plante sunt în repaus, iedera aduce prospețime în interioare, pentru că ea se poate conduce pe diverse suporturi decorative și în final să rezulte un aranjament atractiv. Este nelipsită în coșurile mixte cu mai multe feluri de plante naturale. Se pot folosi crenguțe de iedera și în buchete cu flori tăiate, în funcție de imaginația floristului sau decoratorului. Sortimentele cu lăstari pendenți sunt ideale pentru coșuri suspendate sau pentru jardiniere decorative. Atunci când pregătești recipiente cu tot felul de flori – nu uita de iederă! Te ajută să obți rezultate și mai frumoase.

 Aranjament cu iedera si suculente

Amenajări exterioare cu iederă

În exterior, iedera are multe utilizări. Zidurile vechi și neinteresante pot fi tapetate treptat cu iederă. În funcție de scop se alege și soiul potrivit. De exemplu, pentru ziduri aveți nevoie de un soi care să crească repede, să se ramifice intens dar care să nu înfigă ventuzele adânc în ziduri sau în tâmplăria ferestrelor. De asemenea, e nevoie de un soi rezistent la caldura intensă de peste vară dar și la gerul de peste iarnă. Dacă vrei să obții un joc de culori, poți folosi mai multe sortimente de iederă cu frunziș în nuanțe de verde, verde-galbui, crem-verzui, verzui-roșcat sau chiar variegat. Gama de iederă care se comercializează sigur îți permite tot felul de improvizații de efect.

Dacă te temi ca nu cumva plantele să strice suprafața zidurilor, poți folosi spaliere însă asta va reprezenta o mică bătaie de cap. E mai simplu să alegi corect sortimentul de iederă.

Spalier

Avantajul zidurilor tapetate cu iederă (sau alte plante cățărătoare) este că au o izolație mult mai bună decât înainte: umezeala datorată ploii sau zăpezii nu mai ajunge deloc la zid. De asemenea, în interiorul caselor este răcoare și bine peste vară.

Poți folosi iederă pentru a obține un gard viu cu creștere rapidă, pentru a improviza cortine de vegetație care să asigure intimitatea familiei atunci când petrece timp în curte. Iar dacă ai în curte un trunchi de copac care s-a uscat, nu trebuie să te mai chinui să-l scoți sau să-l tai: îmbracă-l în iederă. Va avea o nouă viață și vei scăpa de muncă!

Iedera variegata

Câteva îngrijiri acordate plantelor

Oriunde te-ai decis să plantezi iederă e bine să n-o neglijezi cu totul, pentru că îți este de folos. Iată ce e bine să-i faci:

  • Când pământul de la rădăcină este uscat, udă moderat
  • Atunci când plantele se întind excesiv trebuie tunse
  • Lăstarii obținuți se pot folosi pentru înmulțire (se înrădăcinează în pământ amestecat cu nisip, când nu sunt temperaturi extreme)
  • Alege soiul potrivit utilizării pe care plantele urmează să o aibă, pentru că unele soiuri nu suportă geruri extreme sau secetă excesivă
  • Plantele de iedera din interior se amplasează cât mai aproape de sursele de lumină

Gradina partial umbrita cu iedera

Vrei să vezi iederă înflorită? Dacă da, e bine să știi că florile se formează numai pe exemplare mature în condiții de iluminare naturală. Dacă observi frunze cu arsuri înseamnă că plantele sunt prea expuse la soare sau au avut o perioadă când pământul s-a uscat de tot la rădăcină. Fructele sunt otrăvitoare, nu le lasă la îndemâna copiilor.

Dacă vrei să te bucuri de frumusețea iederei în interior, dar să nu existe niciun risc pentru copiii tăi sau pentru animalele de companie, poți să folosești iederă artificială. Arată atât de bine că nimeni nu-și va da seama că nu este naturală.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *