Cât de important e solul pentru o grădină reușită?

Compostor plin cu frunze

Solul este un aspect important al grădinii. Nu poţi avea o grădină frumoasă şi nici măcar flori frumoase în ghivece dacă nu ţii seama de solul pe care îl foloseşti. Dacă solul este unul afânat şi bogat în minerale, atunci nici măcar nu mai ai nevoie de îngrăşăminte. Însă, astfel de soluri se găsesc rar şi tocmai de asta sunt şi cam scumpe. Există câteva modalităţi prin care îţi poţi îmbunătăţi solul pe care îl ai în grădină fără să mai fie nevoie să-ţi baţi capul foarte tare.

Compostul

Este probabil cel mai potrivit sol pentru majoritatea plantelor din grădină dar şi pentru cele din ghivece şi recipiente. Desigur, cu condiţia să fie bine macerat, pentru că în alte condiţii ar emana un miros nu tocmai plăcut. Acest compost este obţinut din resturi vegetale colectate pe durata anului din grădină (frunze, crengi, etc.) dar şi din resturi menajere vegetale crude.

Pentru a obţine un compost de calitate e bine să ţii cont de câteva aspecte. Unul ar fi să găseşti un loc mai în spatele grădinii în care să construieşti un compostor în care să depozitezi resturile. Poate fi mai mare sau mai mic, în funcţie de nevoile pe care le estimezi. Toate resturile trebuie întoarse periodic de pe o parte pe alta, aşa încât să se fărâmiţeze şi treptat să capete aspectul unui sol gras şi afânat. Un alt lucru important este să nu pui crengi sau frunze de la plante bolnave pentru că în felul ăsta alterezi compostul format până atunci şi nu mai ai cum să-l foloseşti. Unele boli se transmit de la resturi vegetale la plante sănătoase şi după mai mult timp.

Solul de pădure

Este folosit ocazional ca sursă de îmbunătăţire pentru solurile sărace, excesiv de uscate şi tasate sau care au avut vreme îndelungată resturi de construcţii pe ele. Nu se foloseşte doar pentru aspect, se foloseşte şi pentru a reconstrui ecosistemul din sol. De exemplu, dacă într-un sol nu există râme, înseamnă că nu este aerisit. Aceste vietăţi, pe care puţini le agrează, ajută rădăcinile plantelor să se aerisească, pentru că formează în sol lungi canale prin care se strecoară. Aşadar, dacă le vedeţi, nu le omorâţi. Ele sunt folositoare solului!
Roaba cu pamant imbunatatit

Turba şi solurile din comerţ

Solurile din comerţ sunt de foarte multe feluri. Atât de multe câţi furnizori sunt şi câte familii de plante se comercializează. Dar, fie că îl cumperi pentru a-l amesteca cu solul din grădină, fie că-l iei pentru ghivece, trebuie să ştii ce cumperi. Pe fiecare pachet se află o “casetă tehnică” pe care e bine să o analizezi, pentru că acolo se regăsesc nişte specificaţii de care ai nevoie: aciditatea solului, dacă se adresează unui anumit tip de plante, dacă se furnizează în amestec cu perlit sau alte substanţe pentru reţinerea umidităţii sau pentru filtrarea ei, granulaţie, etc. Aşadar e foarte important să ştii pentru ce anume cumperi acel sol.

Compostor simplu

De reţinut

Turba din comerţ se foloseşte ca atare, pentru că şi dacă îţi doreşti să o amesteci cu alte tipuri de soluri nu vei reuşi decât un amestec de suprafaţă, care nu foloseşte plantelor. Turba este recomandată pentru plante mici şi răsaduri pentru că este un sol uşor, care reţine destul de multă umiditate. Aşa că dacă ai răsaduri sau lăstari la înrădăcinat turba este foarte bună. Dacă ai plante mature atunci foloseşti solul specific pentru respectiva familie de plante. Când plantezi seminţe poţi să foloseşti şi bănuţi de turbă, pentru că sunt practici pentru plante şi pentru tine ca grădinar (amator sau profesionist).

Menţiuni

Merită să aducem aici în discuţiile faptul că anumite plante nu tolerează alte soluri decât unele specifice: hortensiile albastre, cameliile, coniferele, azaleele, bonsaii, cactuşii, orhideele. Dacă le plantezi în ghivece nepotrivite, cu soluri cumpărate la întâmplare, înseamnă că ai întreaga reţetă pentru dezastru. Cercetează grădina şi plantele pe care le deţii aşa încât să le oferi ce-şi doresc şi să te bucuri de ele ani la rând.

Mult succes!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *