Vrei și tu o grădină verticală?


Gradina verticala exterioara

Gradinile verticale au devenit în ultimii ani adevărate atracții, după ce câteva clădiri moderne au devenit celebre datorita acestora. Nu se poate ca un centru de afaceri, un hotel modern sau un mall să nu aibă măcar un perete vegetal. Mai mult, grădinile verticale au pătruns și în spațiile private.

Grădinile verticale pot fi de mai multe feluri:

  1. Grădini verticale naturale sau grădini verticale artificiale – cele mai atractive grădini verticale sunt cele care folosesc plante naturale, însă în ultimii ani creația și producția plantelor artificiale a atins un apogeu. Ele reproduc cu exactitate plantele naturale așa încât cu greu îți mai dai seama care plantă este naturală și care este artificială. Grădinile verticale care folosesc plante naturale sunt mai costisitoare pentru că plantele și întreținerea lor periodică înseamnă niște sume de bani. Grădinile verticale artificiale înseamnă mai puțină bătaie de cap și costuri de mici. Ele schimbă complet aspectul unei recepții, aspectul pereților exteriori sau intrarea într-o clădire, holurile unei clădiri cu pereți de sticlă sau chiar o mică zonă verde dintr-un spațiu de locuit. Într-un fel, este ca o întoarcere în natura care ne este dragă.

 gradina-verticala-artificiala-uv-100x100-cm-81024-1

  1. Grădini verticale de interior sau grădini verticale de exterior – în funcție de amplasament se aleg anumite plante care să creeze o grădină interioară sau exterioară potrivită gustului clientului. Se pot alege plante decorative prin frunziș (uneori se preferă variegațiile), plante decorative prin flori, plante scunde sau cu lăstari curgători.  

 gradina-verticala-artificiala-uv-100x100-cm-81008-1

  1. Pereți din plante exotice sau pereți din plante endemice – uneori se aleg flori exotice pentru grădinile verticale, dacă e vorba de expoziții, festivități sau amplasamente calde și însorite. Cei care doresc grădini verticale spectaculoase dar care să se întrețină ușor, optează pentru plantele endemice, pentru că ele sunt deja adaptate la climatul local.

Frunzis variegat

Daca în cazul grădinilor verticale cu plante artificiale e simplu, în cazul celor cu plante naturale trebuie făcut totul cu mare atenție la detalii. Acesta este și motivul pentru care nu orice peisagist se apucă de grădinărit pe verticală! E nevoie de multă pricepere atât când vine vorba de plante, dar și când vine vorba de panouri-suport, sisteme de irigare și întreținerea lor periodică.

Iată etapele de lucru:

  1. Selecția panourilor-suport – aceasta au anumite dimensiuni care trebuie să se potrivească dimensiunilor pereților sau fațadelor pe care se instalează grădina
  2. Montarea sistemelor de irigare, pentru că plantele au nevoie ca pământul de la rădăcină să fie umed, altfel se usucă și întreaga amenajare are de suferit.
  3. Plantarea florilor și plantelor care au fost deja selectate conform dorinței clientului.
  4. Întreținerea periodică

 Perete vegetal mozaicat

E bine de știut că se folosesc mereu plante tinere pentru grădinile verticale. Chiar dacă în primele săptămâni de la instalarea grădinii va exista un oarecare disconfort vizual. Treptat plantele vor crește, vor tapeta spațiul alocat și prin tunderi periodice vor căpăta aspectul impresionant pe care toată lumea și-l dorește.

Tu ce părere ai? Vrei să încerci și tu o astfel de grădină acasă sau la firma ta? Imaginează-ți: luni dimineața vii la birou și te întâmpină un birou vesel, luminos și plin de vegetație…

Ei, să tot lucrezi! Nu-i așa?

 


3 thoughts on “Vrei și tu o grădină verticală?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *