Ce-ţi trebuie ca să poţi îngriji corect florile şi plantele de interior?

Flori si elemente decorative

Ţi s-a întâmplat şi ţie să te îndrăgosteşti de o floare, să ţi-o cumperi şi odată ajunsă cu ea acasă să-ţi dai seama că-ţi mai trebuie şi alte lucruri aşa încât să o poţi îngriji corect? Păi da, aşa ni se întâmplă multora dintre noi! Hai să facem o listă de accesorii şi materiale ajutătoare pe care e bine să le ai atunci când vrei să îngrijeşti corect florile şi plantele de interior.

Ghivecele și jardinierele

Ele se aleg în funcţie de dimensiunea plantelor pentru care urmează să fie folosite. Dacă îţi cumperi o plantă pusă într-un ghiveci mic şi tu vrei să o transplantezi într-un ghiveci simţitor mai mare (ca să aibă loc, te gândeşti…) nu e un lucru bun. De ce? Pentru că planta va consuma o cantitate importantă de energie pentru a creşte în rădăcini aşa încât să umple tot volumul de pământ disponibil. Asta înseamnă că nu va mai produce flori, frunze sau crenguţe înainte să crească în rădăcini. Ca să poţi păstra un echilibru corespunzător, transplantarea se face în ghivece cu numai 2-3 cm mai mari decât cele anterioare. Chiar dacă plantele la maturitate pot ajunge la dimensiuni apreciabile, nu te grăbi în privința dimensiunilor ghivecelor. Așadar, grijă mare la dimensiunea ghivecelor și jardinierelor folosite.

lechuza-diamante-40x75-cm-set-complet-rosu-15401-1

Dacă folosești ghivece de plastic e bine să ştii că apa va fi reţinută mai mult timp decât dacă ai folosi ghivece ceramice tradiționale (nesmălțuite). Acestea din urmă absorb în pereţii lor o parte din apa pe care o pui la flori – lucru folositor plantelor mai mofturoase. De asemenea, trebuie să ai grijă ca ghivecele să aibă găuri de scurgere, pentru că dacă nu au, înseamnă că apa va bălti la rădăcina plantelor până când acestea vor muri. Atenţie la ghivecele de tip mască (smălțuite), pentru că apa care se acumulează la baza lor trebuie aruncată la câteva minute după ce se udă plantele.

Ghivece si tavite

Pământul

Ca să transplantezi florile dragi ai nevoie de pământ de calitate. Dar n-o să meargă orice pământ pentru orice floare. Magazinele mari au sortimente variate de soluri: pentru plante acidofile, pentru cactuşi, pentru bonsai, pentru orhidee, pentru muşcate, pentru plante decorative prin frunziş, pentru palmieri, pentru citrice şi încă multe altele. Ai grijă ce fel de pământ cumperi! Recomandarea noastră este să cumperi sol de calitate, chiar dacă este mai scump. Aşa te vei asigura că plantele tale vor fi sănătoase mereu, chiar şi dacă nu le vei pune îngrăşământ. Ele îşi vor putea extrage din solul bun tot ce le trebuie.

Reţine mărcile de pământ de calitate pe care le foloseşti. Acestea amestecă pământul cu granule de perlit – o substanţă neutră menită să îmbunătăţească drenajul apei în sol. Umiditatea se va păstra mai mult la rădăcina plantelor, dar ea nu va ajunge niciodată să fie în exces. E bine să ai şi de rezervă pachețele de perlit pe care să-l amesteci în solul cumpărat, pentru că nu toate conţin aceste granule binefăcătoare. Uite-te la eticheta cu detalii de pe pachetul cu pământ, pentru că sunt importante. Te ajută să vezi cât de potrivit e acel sol pentru plantele tale.

Pervaz luminos

Îngrăşămintele

Există în comerţ o gamă largă de îngrăşăminte. Ca şi în cazul solurilor, nici ele nu-s toate la fel. Este obligatoriu să citeşti eticheta şi să înţelegi ce înseamnă NPK. Această prescurtare defineşte practic îngrăşământul şi utilizarea sa. N înseamnă azot şi se foloseşte pentru creşterea plantelor. P înseamnă fosfor şi se utilizează pentru întărirea sistemului radicular (rădăcinile). Cum să obţii flori frumoase dacă ele nu au rădăcini puternice şi viguroase? K înseamnă potasiu şi ajută plantele să aibă o dezvoltare armonioasă. Fiecare plantă are un anumit necesar de substanţe în funcţie de stadiile de dezvoltare. Aşadar, administrarea frecventă de îngrăşăminte nu înseamnă neapărat un lucru bun. Ele trebuie administrate corect, în funcţie de nevoi.

Sfat: nu abuza în administrarea unor stimulatoare de înflorire, pentru că plantele se pot intoxica şi vor avea de suferit.

 Aranjament cu flori naturale la ghiveci

Alte lucruri utile în grădinăritul de interior:

  • Etichete pe care să scrii denumirea plantelor (foarte utile dacă vrei să faci o colecţie frumoasă şi documentată de plante şi flori)
  • Beţişoare şi scăriţe de bambus care se folosesc pentru spirijinirea plantelor delicate
  • Tutori solizi căptuşiţi cu muşchi de pădure pentru plantele voluminoase
  • Sârmă moale şi cleme pentru a lega plantele, după nevoi
  • Suporţi de plastic, cu cârlig special pentru orhidee, scăriţe diverse
  • Muşchi de pădure pentru păstrarea umidităţii plantelor peste vară (mai ales)
  • Coşuleţe de transport, tăviţe, bănuţi de turbă, caserole şi propagatoare, standuri cu iluminare pentru interior
  • Stropitoare, pulverizatoare, pesticide în funcţie de nevoi si alte lucruri utile

leafshine-brillplant-44648-1

Am enumerat toate aceste lucruri ca să ştii din timp că pasiunea ta pentru grădinăritul de interior va presupune şi un cost de întreţinere pentru plantele tale şi îţi vor solicita un efort constant. Desigur că totul va merita! Plantele tale vor arăta ca în revistele pe care le admiri atât de mult.

Noi suntem aici ca să te sprijinim în această aventură a grădinăritului şi a plantelor frumoase, iar dacă ai vreo întrebare te invităm să ne-o adresezi. Te aşteptăm cu interes!

PS. Şi nouă ne place să grădinărim la fel de mult ca şi ţie!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *