Fertilizarea ar trebui să fie o activitate periodică în sezonul de vegetaţie al plantelor. Desigur că sunt plante care se descurcă foarte bine şi fără fertilizatori dar cele mai multe îţi mulţumesc cu o mare de flori pentru ajutorul dat. Hai să ne lămurim când şi de ce aplicăm îngrăşământ şi ce înseamnă acea informaţie ciudată NPK pe care o vedem pe eticheta acestor produse.
De ce au plantele nevoie de îngrăşământ?
- Unele plante sunt mari consumatoare de minerale şi pentru o creştere armonioasă au nevoie de un ajutor ponderat.
- Unele plante sunt suferinde (tocmai au scăpat de vreo boală sau de vreun atac al dăunătorilor – în astfel de situații se administrează pesticide) şi o doză bună de minerale le ajută să se recupereze: să înceapă să crească şi să înflorească.
- Plantele puse în ghivece, amplasate în curte sau pe terasă în sezonul cald, suferă o anomalie din punct de vedere mineral: au la dispoziţie o cantitate destul de mică de pământ care se usucă repede sub soarele intens de vară. Din această cauză au nevoie de udare frecventă. Udarea frecventă produce o “spălare” a solului de minerale.
- Mai sunt şi plante care sunt forţate să intre în vegetaţie prin administrarea masivă de îngrăşăminte aşa încât să-şi bucure posesorii cu flori înainte de vremea lor obișnuită (de ex. bulboasele cultivate în interior).
Când se administrează îngrăşământul?
În mod cert îngrăşământul nu se administrează atunci când plantele sunt în repaus, pentru că ar fi degeaba – plantele nu îl folosesc. Perioada de administrare corectă a îngrăşământului debutează primăvara devreme – atunci când şi plantele încep să crească. Se diminuează uşor peste vară când temperatura creşte şi plantele asimilează o cantitate mai mică de îngrăşământ. Toamna târziu se opreşte administrarea îngrăşămintelor pentru că ar provoca o creştere în sezonul rece când majoritatea plantelor intră în repaus. Adică n-ar mai folosi la mare lucru.
Tipuri de îngrăşământ
O primă categorisire este reprezentată de îngrăşămintele naturale şi de cele chimice.
Îngrăşămintele naturale sunt obţinute din resturi vegetale din grădină care sunt compostate. Mai sunt și îngrăsămintele de natură animală. Acestea nu se folosesc în stare proaspătă pentru că ar arde plantele tale dragi – sunt acide. Se lasă îndelung la compostat şi se amestecă bine cu solul. Îngrăşămintele naturale sunt foarte sănătoase pentru plante, numai că au reacţie lentă.
Cele chimice au reacţie imediată. Dacă nu ești suficient de atent există riscul supradozărilor și din acest motiv unele plante pot să moară imediat. Verifică instrucțiunile de administrare ale îngășământului pe care îl folosești așa încât să obții efectul scontat.
Îngășămintele se pot comercializa sub formă lichidă, solidă, de pudră sau granule, etc. Însă, nu sunt toate la fel.
Ce înseamnă NPK?
Această combinaţie de litere desemnează o asociere de substanţe (macroelemente) care influenţează evoluţia plantelor. N înseamnă azot şi în combinaţie cu alte substanţe contribuie la creşterea accelerată a plantelor. P înseamnă fosfor care ajută la creşterea sistemului radicular. Este de mare folos plantelor mici, cu rădăcini în formare. K înseamnă potasiu. Această substanţă produce plantelor o înflorire bogată – aşa cum sigur îţi doreşti şi tu. Dacă întâlneşti următoarea informaţie pe eticheta unui îngrăşământ N8-P8-K8 înseamnă că este un stimulator de înflorire. Nu sunt toate la fel, dar poate reprezenta un reper pentru tine dacă eşti în căutarea unui îngrăşământ folositor plantelor tale.
Pe lângă aceste substanţe numite macroelemente, în îngrăşăminte se mai găsesc şi microelemente. Deşi se numesc micro ele nu sunt mai puţin importante. Adesea plantele au nevoie de fier, magneziu, bor pentru o dezvoltare adecvată. Nu le neglija dacă vrei să te bucuri ani la rând de plantele tale.
Ţi-am fost de folos?
Ne-am bucura să aflăm că rândurile de mai sus te-au lămurit în alegerea îngrăşământului potrivit. Trebuie să ştii ce nevoi au plantele tale aşa încât să le administrezi substanţele potrivite. Magazinul nostru te aşteaptă cu un sortiment practic de îngrăşăminte. Hai să vezi!
One thought on “De ce fertilizăm plantele şi ce înseamnă NPK?”