Cum protejezi plantele de interior scoase afară în sezonul de primăvară-vară?

Dipladenia si muscate parfumate

De cum se încălzeşte vremea avem tendinţa să ne scoatem plantele afară. Şi nu e un lucru rău, numai că trebuie să fim atenţi! Plantele se vor bucura de aerul proaspăt, de adierile vântului, de ploaie…  însă există câteva riscuri la care le expunem şi e bine să le cunoaştem. Dacă ştim atât nevoile plantelor cât şi riscurile mutării lor afară, avem toate şansele să ne descurcăm bine şi să ne bucurăm de frumuseţea lor pentru multă vreme. Hai să vedem despre ce e vorba…

Microclimatul din interior

Plantele de interior sunt obişnuite să nu existe variaţii mari de temperatură, există o oarecare ritmicitate atunci când vine vorba de udări. Nu bate vântul ca să le răstoarne, praful se depune pe frunze, ploaia nu ajunge la ele. Poate doar câţiva stropi pe care majoritatea plantelor îi agreează sau îi tolerează. Ocazional li se aplică îngrăşământ şi sunt tunse relativ puţin şi rar. Lumina care ajunge la plante este ceva mai puţină decât ar avea ele nevoie, motiv pentru care tijele sunt un pic alungite. Din cauza luminii deficitare plantele nici nu ajung să înflorească la capacitatea lor maximă.

Plante exotice in curte

O mică revoluție

Atunci când sunt mutate afară, pentru că vremea bună permite, în viaţa lor vegetală se petrece o mică revoluţie. Dintr-o dată au lumină din belşug şi viteza de creştere este accelerată. Încep să înflorească, pentru că adoră spaţiile deschise. Dar asta înseamnă şi că plantele au un consum mai mare de minerale. Dacă nu le-ai transplantat de ceva vreme şi nu au pământ proaspăt, vor începe treptat să sufere. Ideal ar fi ca înainte să le scoţi afară să le tunzi frumos, să le transplantezi, să foloseşti pământ de bună calitate şi la aproximativ 3 săptămâni de la transplantare să începi să le pui îngrăşământ (o dată la 2 săptămâni). Aşa vor avea condiţii echilibrate de dezvoltare, atât cât depinde de tine.

Ghivece moderne de exterior

Protecție la soare direct

Un alt aspect de luat în seamă este temperatura în creştere, intensitatea razelor de soare. Mutarea afară nu se face brusc, ci treptat, aşa încât plantele să se poată obişnui cu noile condiţii. Tot aşa procedezi şi cu răsadurile crude de legume şi flori pe care le pui în grădină, nu-i aşa? Plantele au nevoie de această perioadă de adaptare şi trebuie protejate de soarele direct de prânz, mai ales peste vară. Acest soare direct conduce la pârlirea frunzelor şi veştejirea plantelor. Udarea se face dimineaţa devreme sau seara târziu, niciodată la prânz – aşa vei reuşi să faci cu succes ciorbă din plantele tale dragi. Sigur nu asta îţi doreşti! Alege de la început amplasamente în care soarele să bată dimineaţa iar de la prânz să se instaleze măcar umbră parţială.

Ghivece decorative

Ploaie binefăcătoare… dar nu prea multă!

Apa de la robinet sau de la fântână nu e chiar potrivită pentru udare, deoarece conține clor, cloramină, impurități, metale grele, calcar, etc. Resimţim aceste elemente atât noi cât şi plantele. Apa de ploaie se formează prin evaporare și este neutră. Adică nu conține nici elemente hrănitoare dar nici dăunătoare. Dacă vrem să imităm ploaia, putem folosi apa osmozată sau distilată care are puritate mare. Ploaia captează particule de fum, gaze de eșapament, praf, etc. din aer. Asta nu înseamnă să cumpărăm apă distilată pentru udat plantele. În cele mai multe orașe apa de la robinet este potrivită pentru udarea plantelor.

Există totuşi o problemă pe care o poate stârni ploaia: dacă nu ești atent se poate acumula prea multă apă în ghivecele plantelor. Ca să preîntâmpini această problemă, folosește numai ghivece cu găuri de scurgere la bază şi îndepărtează farfuriuţele, oricât de frumoase ar fi ele. În felul ăsta apa în exces se va elimina singură, fără să afecteze plantele foarte grav.

Muscate si Ranunculus in ghivece mari

Sprijin adecvat

Plantele înalte se amplasează aproape de garduri sau ziduri aşa încât vântul puternic să nu le poată răsturna. Unele chiar se leagă de bețe de bambus pentru sprijinul lăstarilor. Acestea se pot cumpăra și tăia la dimensiunea dorită, adecvată plantelor tale. Dacă obişnuieşti să pleci des de acasă şi nu are cine să se mai ocupe de plante, poţi să-ţi achiziţionezi sau să-ţi construieşti mici sisteme de udare aşa încât comorile tale vegetale să nu sufere de sete. Sau poți să folosești ghivecele Lechuza.

Orice lucru mic pe care îl faci pentru plantele tale, fie ele de interior sau de grădină, înseamnă un ajutor care conduce la o dezvoltare frumoasă, la o înflorire bogată şi la bucurie de lungă durata. Dacă te ocupi de ele cu atenţie, nu mai faci achiziţii noi an de an. Economiseşti la buget şi te bucuri mai mult de plantele tale frumoase.

Îți dorim ca în acest sezon să ai o grădină de vis.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *