Citricele: Totul despre soiuri și creșterea lor

Continuând seria pomișorilor fructiferi cultivați la noi acasă, astăzi revenim cu un articol informativ despre câteva specii de citrice exotice și răspunsul la întrebarea: „Se pot cultiva citricele în casă?”

Cele mai cunoscute specii de citrice sunt: lămâiul (Citrus limon), portocalul (Citrus sinensis), mandarinul (Citrus reticulata) și grepfrutul (Citrus paradisio). Există însă și alte tipuri de citrice mai puțin cunoscute în zona noastră: chitra (Citrus medica), portocalele roșii, mapo, kumquat, minola, ugli sau calamondinul. Citricele fac parte din familia Rutaceae, subfamilia Aurantioideae respectiv grupul Citreae. Dintre acestea, cele mai vechi specii de citrice sunt kumquatul și grepfrutul, care sunt incluse în scrieri chinezești ce datează încă din mileniul III înainte de Hristos.

Alte scrieri arată faptul că grecii și romanii cultivau la începuturi chitra și lămâiul, iar ultima specie care a ajuns în zona noastră a fost mandarinul.

Chitra

Chitra

Se spune că acest fruct, chitra, are o creștere lentă, de aceea este perfect pentru creșterea acestuia în ghivece. Acesta are flori mari, albe și fructe galbene cu coaja ușor reliefată, asemeni gutuilor. În mediul lor natural, fructele de chitră pot ajunge până la o greutate de 1 kg. Fructul nu este atât de acru ca și lămâia, ci mai degrabă duce cu gândul la pomelo. Acesta conține vitamina C, zahăruri, săruri minerale și fibre. Din acest fruct se preparau marmelade, gemuri, lichioruri, sucuri și uleiuri esențiale.

Mapo este un hibrid între mandarina Avana și grepfrutul Duncan, se prezintă având coaja verde-gălbuie și pulpa galbenă spre portocaliu iar gustul lui este asemeni portocalei. Acesta se consumă cel mai des ca atare sau stors, în sucuri.

Fructe de mapo

Fructe de mapo

Kumquatul, sau portocala miniaturală, este un fruct din Asia de Sud, unde „kam kwat” înseamnă „portocala de aur”. Aceste mici fructe au fost cultivate de-a lungul secolelor de către japonezi, indieni, taiwanezi și filipinezi iar mai târziu, la sfârșitul secolului al XIX-lea au fost introduse în Europa și în America de Nord. Deși acesta are nevoie de căldură și lumină din abundență pentru a crește, el s-a adaptat la zona noastră temperată pentru a fi cultivat și comercializat. Cu toate acestea, cel mai mare exportator este China,  pe locul doi se află Brazilia, apoi Mexic și Spania. Spre deosebire de alte specii de citrice, kumquatul se consumă cu tot cu coajă, gustul fiind asemănător cu cel al portocalelor, însă se spune că coaja acestuia dă o savoare unică acestui fruct.

Fruct de kumquat

Fruct de kumquat

Pomul de kumquat crește până la maxim 4 m, dar la fel ca și chitra, acesta crește greu, are un aspect compact și este crescut deseori în scopuri ornamentale.

Pentru a putea crește un frumos pom citric la tine acasă, în grădină sau pe terasă, trebuie să ții cont de câteva lucruri care îți vor ușura munca și vor ajuta ca pomișorul să fie mereu sănătos:

  • se recomandă ca citricele să fie plantate în ghivece mari încă de la început;
  • solul trebuie să fie format din nisip și pământ gras;
  • asigurați-vă că ghiveciul ales are orificii adecvate pentru a asigura un drenaj corespunzător;
  • planta trebuie pusă într-un loc unde are cel puțin 4 ore de lumină naturală zilnic.

Așadar, putem spune cu certitudine că și citricele sunt specii de pomi care se pot planta atât în interior, cât și în grădini și livezi. Totuși, care ar putea fi motivele pentru care ne-am dori să plantăm pomi fructiferi la noi în apartament, birou sau grădină?

  1. Sunt foarte adaptativi, au nevoie de foarte puțină atenție și sunt verzi pe tot parcursul anului, care fac fructe o dată sau de două ori pe an.
  2. Pomii fructiferi au un aspect spectaculos în interior (vezi imaginea de mai jos).
  3. Poți culege roadele și te poți bucura de gustul autentic al unor fructe simple, dar naturale și foarte aromate. Acestea au numeroase vitamine, minerale și fibre, au beneficii in afecțiuni precum diabetul, artrita, Parkinson, cataracta și previn obezitatea.
Portocal ornamental

Portocal ornamental

Dacă ai sugestii sau curiozități în domeniul plantelor și vrei ca noi să scriem despre ele, te încurajăm să ne lași în secțiunea de comentarii răspunsul la întrebarea „Despre ce ți-ar plăcea să fie următorul articol?”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *