Pomi fructiferi pentru interior: Totul despre îngrijirea lor

Dacă sunteți pasionați de fructe, plante mari, verde natural sau pur și simplu vă doriți să savurați propria „cultură” de fructe, trebuie să știți că nu este neapărat nevoie de un spațiu în exterior, grădină sau o anumită temperatură ca această pasiune să devină una posibilă. Într-o casă sau un apartament se poate cultiva unul sau mai mulți pomișori fructiferi. Există multe specii bine cunoscute de pomi fructiferi și în țara noastră, ca și dudul, căpșunul, piersicul, dar și mai exotice cum ar fi bananul sau citricele.

Indiferent de preferințele dumneavoastră, vestea bună este că informându-vă înainte de achiziție despre acest subiect, veți ști exact ceea ce trebuie să faceți să vă puteți bucura de specia preferată de pomișor. Va trebui să vă înarmați cu răbdare, pentru că în medie un pom fructifer are nevoie de 8-10 ani pentru ca el să fie suficient de matur să poată da roade. Bineînțeles, depinde foarte mult și de stadiul în care îl achiziționați, ce vârsta are el deja, cum procedați după acest pas. Dacă doriți să îl creșteți din sămânță (ceea ce ar dura mult și nu v-ați putea bucura de maturitatea acestuia prea curând), trebuie să știți că riscul ca acesta să nu crească, să nu îi placă ceva, de exemplu locul unde este poziționat, este mare, așadar sunt șanse ca acesta să nu ajungă la maturitate. Cel mai sigur, eficient și benefic din prisma raportului timp/risc și chiar prețul plătit este să cumpărați unul deja gata altoit, peste 50 cm, care se consideră deja destul de maturi.

Fruct de dud

Fruct de dud

Atunci când aceștia trebuie plantați, trebuie să se țină cont de câteva reguli:

  • nu adăugați îngrășământ pe bază de azot, acesta poate arde rădăcina pomului;
  • pomul trebuie udat neapărat chiar după plantare, deoarece drenajul va elibera aerul din pământ iar acest proces defavorizează apariția mucegaiului;
  • pomul fructifer trebuie de asemenea tuns de câteva ori după plantare pentru ca el să se prindă și să alcătuiască o coroană bogată;
  • fiecare pom are nevoie de un tutore pentru ca acesta să crească drept, așadar este recomandat să înfigeți în pământ unul și să îl legați de trunchiul pomului pentru ca acesta să aibă o direcție cât mai dreaptă de creștere;
  • pentru interior este bine să achiziționați pomi fructiferi pitici. Dacă vă gândiți să achiziționați unul de talie mare, trebuie să luați în calcul faptul că acesta are nevoie de spațiu pentru a se dezvolta;
  • plantați pomii direct în ghivece mari, cele în care ei vor sta definitiv, astfel ei își vor dezvolta rădăcina în mod circular în acest ghiveci;
Pom de rodiu

Pom de rodiu

Printre pomii care pot fi plantați în interior se află: piersicul, mărul, părul, nectarinul, caisul, smochinul, rodiul, mandarinul, limeul, dudul și bine-cunoscutul lămâi. Fiecare dintre aceștia are particularitățile sale atunci când luăm în calcul plantarea, îngrijirea, altoirea și culesul fructelor. În măsura în care este posibil, este bine ca acești pomi să fie scoși pe timpul verii afară pentru ca polenizarea să poată avea loc.

Mărul

Cele mai cunoscute specii de măr sunt: Bolero, Polka, Smaragd și Samba. Acești pomi nu vor crește mai înalți de 2.5 m. Trebuie să vă asigurați însă că dispuneți de acest spațiu în locul în care doriți ca acesta să crească. Este recomandat ca mărul să fie plantat primăvara, iar dacă acesta este deja altoit și destul de mare ar putea da primele roade deja în septembrie.

Caisul

Cea mai cunoscută specie de cais este Golden Sun și este capabil de autopolenizare. El are niște flori spectaculoase primăvara și în mijlocul verii face fructe delicioase. Arată foarte bine în mijlocul unei încăperi de exemplu, el având o coroană similară cu cea a unui măr și având de asemenea nevoie de câțiva metri în înălțime pentru a se dezvolta.

Rodiul

În condițiile temperaturii zonei noastre, rodiul poate ajunge până la înățimea de 2 m în exterior, însă în interior, plantat în ghiveci, el ajunge maxim la 1 m. Există o variantă de rodiu pitic (Punica granata nana) care se cultivă ca plantă de interior, cu flori și ulterior fructe dulci și roșii. Este recomandat ca în sezonul cald acest copăcel să fie plasat pe terasă sau în grădină și udat frecvent. Există și o specie de rodiu nana care este doar ornamental și acesta nu face fructe.

Punica granatum nana

Punica granatum nana

Așadar, o variantă minunată de a cultiva pomi fructiferi poate fi chiar în apartamentul sau în casa dumneavoastră. Cu puțină grijă și atenție la nevoile lui, în funcție de tipul și specia aleasă, vă veți putea bucura de pomișorul care trece, an de an, prin multe etape ale creșterii și dezvoltării sale.

Citește, în articolul acesta, despre alți pomi fructiferi deosebiți ce pot fi plantați în interioarele căminelor noastre, și anume citricele.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *