Totul despre palmieri – palmierii de interior, îngrijire, sfaturi și lucruri interesante

Palmierii sunt plante tropicale sau subtropicale ce se caracterizează prin tulpini cilindrice, puternice, la unele specii înalte, care se termină printr-o ramificație de frunze alungite. Există mai mult de 2500 de specii de palmieri, majoritatea dintre ei se află în junglă însă nu este un lucru ciudat dacă îi întâlniți, spre exemplu, în deșert. Făcând parte din specia arecaceae, în funcție de specie, palmierii se pot dezvolta sub mai multe forme: tufișuri, liane sau arbori. Majoritatea oamenilor știu că palmierii produc nucile de cocos, însă puțini știu că plantele care produc fructe acai, nuci betel sau curmale fac parte tot din familia palmierilor.

Palmieri tropicali

Palmieri tropicali

Palmierii de interior

Pentru că putem aduce sentimentul de vară, plajă și insule exotice la noi acasă, la birou sau în alte spații interioare, noi am făcut un top 5 în ceea ce privește palmierii de interior. Sunt acele plante, specii de palmieri, pe care cu siguranță le-ați observat la cineva acasă, ele fiind iubite de foarte multă lume.

1. Chamaedorea 

Aceasta este probabil cea mai cunoscută specie de palmier de interior de la noi din țară. Este o specie de palmier mic, provine din America de Sud unde i s-a pus numele de ”palmier pitic”. Acest palmier contribuie la eliminarea gazelor nocive din aer, fapt dovedit științific în ultimele decenii. Acest palmier se găsește la un preț mic și este recomandat să aveți o astfel de plantă în spațiul unde vă petreceți cel mai mult timp.

Chamaedorea elegans

Chamaedorea elegans

Acestui tip de palmier îi place lumina abundentă însă ferită de razele directe ale soarelui. Ea trebuie udată din abundență vara, iar în sezonul rece se udă o dată sau de două ori pe săptămână. Se înmulțește prin semințe.

2. Cycas 

Cuvântul cycas provine din limba greacă și înseamnă ”un fel de palmier”, deoarece această plantă nu este chiar un palmier, ci o ferigă cu origini foarte îndepărtate. Specia aceasta se mai recunoaște după ”palmierul sago” și are o creștere foarte lentă. Îi place foarte mult lumina iar în sezonul cald trebuie udată frecvent și din abundență. Este interesantă, pentru că este o plantă primitivă în sensul că nu și-a schimbat deloc forma sau evoluția de pe vremea dinozaurilor și până în prezent.

Un alt lucru interesant despre palmierul cycas este faptul că acesta este considerat părintele lui Gingo biloba și chiar și a coniferelor – brad și molid. Substratul acestei plante trebuie menținut reavăn, din primăvară până toamna târzie. Iarna trebuie lăsat substratul să se usuce între două udări.

3. Chrysalidocarpus lutescens

Recunoscut și după denumirea de ”palmier areca”, această specie este originară din Malaezia și Madagascar și poate atinge înălțimea de 3 metri la interior. Această specie are o creștere bogată, se dezvoltă cu frunze lungi și este o sursă minunată de umidificare și purificare a aerului. O plantă de 1.8 metri produce, în medie, 1 litru de apă în 24 de ore. Pentru clima noastră temperat continentală, palmierul areca crește armonios ca și plantă de interior. Acest tip de palmier iubește lumina din abundență, totuși, acesta nu trebuie plasat în razele directe ale soarelui.

Palmierul areca

Palmierul areca

Chrysalidocarpusul adoră să fie pulverizat cu apă pe frunze, mai ales în zilele de vară foarte calde. Se poate înmulți prin divizarea tufei, care este chiar recomandată pentru a preveni sufocarea acesteia, și prin semințe, dar trebuie să luați în calcul că germinarea poate dura până la 2 luni.

4. Phoenix roebelenii

Făcând parte din genul phoenix, palmierul roebelenii este originar din Asia de Sud-Est. Acesta este palmierul  denumit popular curmal pitic. Acesta are tulpina cilindrică și prezintă în vârful acesteia o ramificație de frunze lungi, simetrice. În condițiile din țara noastră, acesta nu rezistă în exterior în sezonul rece, dar în timpul verii el poate fi scos în grădină, dar nu direct în soare.

5. Livistona

Palmierul livistona face parte din familia de palmieri din Asia și Australia și este numit popular palmierul fântână. În mediul natural tropical și subtropical, acest palmier crește la dimensiuni impresionante. Crescut în ghiveci, el poate ajunge la dimensiuni de doi metri. La fel ca și restul palmierilor, și livistona este o plantă cu o creștere lentă. Se menține substratul reavăn vara iar iarna se poate lăsa să se usuce între două udări.

Palmierul livistona în ghiveci

Palmierul livistona in ghiveci

Știați că…

  • în Antarctica era atât de cald acum peste 50 de milioane de ani, încât în acea zonă creșteau palmieri?
  • semințele palmierilor reprezintă cele mai mari semințe de pe planetă?
  • din familia palmierilor face parte planta care produce curmalele?
  • palmierul rafie reprezintă arborele care are frunzele de dimensiuni cele mai mari din regnul vegetal?
  • cererea mare de ulei de palmier contribuie la distrugerea habitatului urangutanilor?

Dacă v-a plăcut articolul nostru despre marea familie a palmierilor, vă așteptăm, ca de obicei, în secțiunea de comentarii, cu sugestii și curiozități despre minunata lume a plantelor!


5 thoughts on “Totul despre palmieri – palmierii de interior, îngrijire, sfaturi și lucruri interesante

  1. Bună! Am un palmier în apartament ce a crescut de 3m as vrea sa i tai vârfurile sa nu mai crească, credeți ca va muri? Ce as putea face sa nu mai crească?

  2. Buna ziua am un palmier ,la care i-am taiat frunzele din jur si au ramas sa creasca cele din interior ,doar ca din 3 frunze a crescut doar una ,celelalte s-au uscat .In ce anotimp se taie frunzele la palmieri ?
    Multumesc

  3. Buna ziua! Am un palmier micuț cumpărat, și nu știu in ce ghiveci sa l pun ! Sa fie ghiveciul mare?Multumesc!

  4. Am un palmier de 3m,și a început să se usuce frunzele ,ce trebuie să-i fac,are vreo 18 ani,mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *