De ce schimbăm pământul la flori și ce alternativă avem?

Transplantarea rasadurilor

Este o practică printre grădinari ca în fiecare an (de obicei primăvara) să schimbe pământul la florile şi plantele din ghivece şi jardiniere. În următoarele rânduri discutăm argumentele pro şi contra şi ce am putea face aşa încât să scăpăm măcar parţial de această corvoadă. Pentru că, deşi nu ne place să recunoaştem, este o corvoadă.

Nevoile plantelor

Atunci când plantele sunt puse în recipiente (ghivece, jardiniere, etc.) ele trebuie să se descurce cu ceea ce li se oferă în materie de sol. Dacă acesta este de bună calitate, plantele vor creşte şi vor înflori frumos. Dacă se întâmplă să nu găseşti într-un an pământul potrivit şi să fii nevoit să cumperi un sortiment de calitate mai slabă sau nu chiar ce le-ar trebui plantelor tale, sigur vrei să-l schimbi cât de repede posibil. Din punct de vedere practic, acea mână de pământ din ghivece se goleşte de minerale după câteva luni de vegetaţie a plantelor. Ele vor continua să aibă nevoi, iar pământul nu le va mai putea susţine. Într-o astfel de situaţie, va fi necesar să le schimbi pământul.

Substrat pentru plante

Alt argument este legat de apa dura şi de depunerile de calcar. Sigur ai observat şi tu că după o vreme, la suprafaţa ghivecelor, se formează un soi de crustă cu tot felul de depuneri dizgraţioase. Nu o dată ai “decupat-o” şi ai dat-o la o parte. Aceste depuneri nu sunt numai inestetice, ele pot afecta şi sănătatea plantelor. Deşi, dacă stăm să ne gândim ele sunt consecinţele udării cu apă dură şi a folosirii unui sol nepotrivit pentru respectivele plante. Pentru toate aceste situaţii rezolvarea este schimbarea pământului. Însă, cum să schimbi pământul în miezul verii sau al iernii? La ce mai foloseşte schimbarea pământului toamna? Sunt tot felul de situaţii la care grădinarii trebuie să se adapteze, dar nu le vom dezbate acum (poate pe viitor).

Substrat pentru plante

Ce e bine să faci când vine vorba de transplantări?

  • Să alegi cu grijă pământul de care au nevoie plantele tale şi să-ţi faci stoc din vreme, pentru că produsele de bună calitate se vând repede.
  • Să te documentezi cu privire la plantele tale şi la ciclul lor de vegetaţie aşa încât să nu le deranjezi cu transplantarea în momentele lor de vulnerabilitate.
  • Să ştii să le evaluezi necesarul de minerale şi să le ajuţi cu îngrăşăminte exact când trebuie.
  • Să nu le expui îndelung la soare direct peste vară. Acest lucru impune un ritm frecvent de udare care duce la eliminarea rapidă a mineralelor din sol.
  • Să alegi cu grijă dimensiunea ghivecelor şi a altor recipiente pe care le foloseşti. Dacă ai o plantă mare şi un ghiveci mic înseamnă să o uzi des şi în final să se secătuiască solul. Păstrează totul în echilibru.

Transplantarea plantelor din curte

În căutarea soluţiilor la corvoada transplantărilor

Când ai multe plante în dotare momentul transplantării e o bătaie de cap. Trebuie să faci stoc de pământ, de ghivece, să-ţi rezervi timp, să te lupţi cu fiecare plantă în parte, până când tot procesul se încheie şi te declari mulţumit. Dar, dacă n-ar mai fi nevoie să faci asta? Măcar să nu mai faci la fel de des sau să nu mai fie aşa de complicat. Există o soluţie – se cheamă hidrocultură sau cultură hidroponică.

Substrat pentru plante

Ce este Hidrocultura?

Deși din nume înțelegi că are legătură cu apa, hidrocultura nu înseamnă neapărat că plantele se cultivă în apă – se folosește un mediu inert de cultură. Asta înseamnă că el nu conține mineralele esențiale pentru plante. Cel mai des se folosește argila expandată, pentru că reține bine umiditatea și rădăcinile plantelor se prind mai ușor. Se mai poate folosi roca vulcanică, vata sintetică, pietricelele. În hidrocultură ideea fundamentală este ca rădăcinile plantelor să fie parțial în apă, pentru că în aceasta se află nutrimentele (și pentru că are un pH controlat). Acestea se adaugă în apă sub formă lichidă sau de pulbere. Fertilizatorii comercializați pentru hidrocultură se aplică mai des decât atunci când cultivi plantele în sol obișnuit. Fiind vorba de un mediu inert, mineralele se epuizează mai repede.

Ce câștigi dacă folosești medii inerte (hidrogranule)  

  • Pe lângă faptul că sunt estetice și ușoare ele sunt accesibile ca preț.
  • Nu te murdărești atunci când le folosești așa cum se întâmplă cu solurile obișnuite și nici nu trebuie schimbate.
  • Îți permit un control major asupra fertilizării – poți calcula exact raportul de minerale în conformitate cu necesarul plantelor tale. Astfel acestea vor fi mereu sănătoase și frumoase.
  • Hidrogranulele se pot refolosi și, în funcție de plantele pe care le ai, poți să alegi și granulațiile.
Cultura hidroponică se aplică atât în cazul plantelor decorative cât și a celor utilitare. Se poate folosi în spații interioare, protejate. Acestea pot fi chiar și de mici dimensiuni. Fiind vorba de plante cultivate în interior, vor avea nevoie de un sistem de iluminare care să imite lumina naturală așa încât să poată avea loc fotosinteza și de unul care să asigure circulația aerului. 

Alte avantaje ale culturii hidroponice

  • se folosește cu 95% mai puțină apă decât în cazul culturilor obișnuite
  • vei folosi mai puține pesticide
  • dacă folosești hidrocultura la plantele utilitare vei obține legume eco
  • plantele tale nu vor suferi niciodată din cauza secetei
  • după ce toate instalațiile necesare sunt puse în funcțiune vei putea sta fără grijă în privința plantelor

Sună interesant, nu-i așa?

Îţi dorim să grădinăreşti cu drag şi să te bucuri de plante frumoase şi sănătoase!

 


One thought on “De ce schimbăm pământul la flori și ce alternativă avem?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *