Primăvara în limbajul florilor: ghiocei, lalele, zambile

Care ar putea fi cel mai perfect timp al anului pentru a-ți amenaja casa și grădina cu flori? Exact, primăvara! Avem atâtea opțiuni de flori cu miresme deosebite de primăvară ce ne încântă la fiecare pas ce le putem îngriji fără eforturi mari. În funcție de speciile de flori alese, poți admira florile din primăvară câteva săptămâni, luni sau sezoane. O grădină sau o terasă de flori este o adevărată încântare pentru simțuri, deci haideți să vedem împreună, dragi cititori, care sunt florile ce ne bine-dispun încă de la sfârșitul iernii.

Flori de primăvară

Flori de primăvară

Ghioceii (Galanthus)

Gen de plante din familia Amaryllidaceae, aceste fragile flori ne semnalează an de an sfârșitul iernii. Galantus nivalis, adică ghiocelul comun, înflorește din ianuarie până în februarie. În condiții favorabile, el înflorește până în martie chiar. Interesant este faptul că ghioceii par niște flori foarte fragile, însă în realitate acestea sunt foarte rezistente și cu cât temperaturile sunt mai scăzute, cu atât ghioceii durează mai mult. Bulbii ghioceilor se pot planta în grădini și terase și se pot lăsa în pământ, așteptând să răsară la fiecare sfârșit de iarnă.

Ghiocel comun

Ghiocel comun

Galanthus Plicatus 

Originar din Rusia, acest tip de ghiocel este prezent în țara noastră în apropiere de Marea Neagră, iar Pădurea Babadag este cea mai vastă rezervație de ghiocei din țară. Acesta este extrem de sensibil la condițiile de mediu, de aceea este considerată o specie vulnerabilă și este ocrotită prin lege.

Galanthus plicatus

Galanthus plicatus

Brândușa de primăvară (crocus)

Brândușa de primăvară apare și ea la începutul primăverii, chiar după ghiocei și se pot observa ieșind din zăpadă cu florile lor mici albe, mov sau galbene. Aceasta este o plantă sălbatică, regăsită și în păduri sau pe câmpuri, însă este foarte ușor de crescut în grădină sau în ghivece. Bulbii de brândușă se pot planta toamna târzie, pentru că aceștia au nevoie de o perioadă de hibernare înainte să înceapă dea frunze și flori. Ideal pentru aceste plante este să fie așezate într-un loc însorit, în apropiere de copaci, pentru ca solul să fie bine drenat. În privința îngrijirii acestora nu trebuie să vă faceți nicio grijă, pentru că acestea sunt foarte rezistente și cresc în aproape orice condiții. Bulbii brândușelor se înmulțesc și se separă singuri, astfel în câțiva ani puteți avea o grădină cu multe brândușe.

Brândușe de primăvară

Brândușe de primăvară

Narcisele (Narcissus cyclamineus)

Popular denumite ghiocei galbeni, trompetă sau cocoriță, narcisele sunt flori de primăvară ce nu lipsesc din grădinile și pădurile noastre. Există sute de specii de narcise, caracterizate prin frunze subțiri, lungi și flori galbene sau albe. Există chiar și un Parc al Narciselor în Județul Brașov, considerat cea mai mare rezervație de narcise din Europa. Bulbii se plantează la o adâncime de 10-15 cm la fel ca și brândușele, toamna târzie.

Narcise albe

Narcise albe

Zambila (Hyacinthus orientalis)

Originale din Orientul Mijlociu, zambila a fost răspândită în toată lumea. Este una dintre cele mai iubite flori de primăvară din România și se găsește în cele mai diverse culori: galben, violet, alb, roz, roșu, portocaliu, albastru. Sunt apreciate pentru parfumul lor intens și se pot planta atât în ghivece cât și în grădini. Plantarea are loc toamna, înainte de primul îngheț, într-un loc însorit. Se recomandă plantarea acestora în grupuri, la distanță de 15 cm unele de altele.

Zambile colorate

Zambile colorate

Lalelele (Tulipa)

Probabil cea mai răspândită floare de primăvară din lume, aceste flori sunt nelipsite din grădinile, parcurile și terasele românilor. Bulbii lalelelor se plantează tot toamna, în locuri însorite sau semi-umbite, în sol mărunțit sau nisipos. Acestea se pot crește și în apă, ținând bulbii încă din octombrie într-un vas cu apă, la loc întunecat, iar ulterior se scot la lumină și aceștia înfloresc. Există peste 150 de specii de lalele, așa că acestea pot satisface orice dorințe în ceea ce privește florile de primăvară.

Lalele multicolor

Lalele multicolor

Dacă optați pentru jardiniere sau ghivece de exterior, de terasă sau grădină, veți putea să le amplasați și să le alegeți în funcție de spațiul de care dispuneți și designul dorit. Fie că alegeți să plantați aceste flori minunate în ghivece, sau direct în pământul de afară, ele vor arăta cu siguranță superb și vor atrage priviri și aprecieri. Florile de primăvară nu au cum să fie neobservate, fiind atât de colorate și emanând energie pozitivă, optimism și multă mireasmă în jurul lor.

Astfel, noi ne-am bucura să împărtășiți cu noi în comentarii ce fel de flori vă încântă pe voi primăvara aceasta, sau care sunt preferatele voastre?

 


One thought on “Primăvara în limbajul florilor: ghiocei, lalele, zambile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *