5 sfaturi de îngrijire a plantelor de interior, în sezonul cald

Pe măsură ce ne apropiem tot mai mult de zilele toride de vară, plantele noastre au nevoie de puțină atenție, de aceea, venim cu un articol util și ușor de pus în practică în privința îngrijirii plantelor mici, arborilor din grădini și a gardurilor vii din jurul caselor noastre.

Ca și regulă generală, pentru plantele care sunt amplasate în ghivece, udarea acestora mai frecvent reprezintă secretul pentru a le păstra proaspete și verzi. Am adunat 10 lucruri utile de pus în practică chiar acum pentru zilele de vară cu temperaturi foarte ridicate.

Plante în ghivece

Plante în ghivece

1. Udarea plantelor după un program consistent

Plantele din ghiveci se usucă mai repede decât cele plantate în pământ, deci este important să păstrăm un program de udare pentru a preveni ofilirea acestora. Frecvența udărilor depinde foarte mult de câțiva factori: climatul, dimensiunea ghiveciului, tipul sau specia de plantă și dacă planta se află în soare sau în umbră.

În zilele toride de vară, este recomandat ca udarea plantelor, mai ales cele care sunt în grădină, terasă sau în razele soarelui direct să se facă dimineața devreme. Înainte ca soarele să bată pe ele, plantele trebuie udate pentru ca apa să ajungă la rădăcină iar ele să fie hidratate și astfel, pregătite pentru o zi de caniculă.

2. Stropiți solul, nu planta în sine

Chiar dacă vă doriți să revigorați planta, dacă aceasta stă la temperaturi foarte ridicate, poate chiar în soare și o udați, acest lucru va favoriza ofilirea plantei, pentru că aerul uscat și razele UV ale soarelui va duce la ”opărirea frunzelor”. Astfel, important este ca frunzele și tulpina plantelor să rămână uscate iar udarea să fie realizată strict pe solul din jurul plantei. Chiar dacă udați plantele seara, după apusul soarelui și vă gândiți că este în regulă să udați și frunzele acesteia, trebuie să știți că deseori planta devine bolnavă dacă apa rămâne pe frunze (în acest mod se poate forma mucegaiul).

 

3. Fertilizați plantele frecvent, câte puțin

Acele flori care sunt plantate în ghivece, prezintă un deficit de nutrienți iar acesta scade de la un sezon la altul. Pentru a le oferi un plus de vitalitate și nutrienți plantelor, adăugați un fertilizator NPK acestora. Un sfat pentru o eficiență maximă în ceea ce ține de fertilizare, este să fertilizați plantele frecvent, însă într-o cantitate mică. În acest mod, ele vor avea în mod constant nutrienții necesari.Îngrijirea plantelor acasă

Îngrijirea plantelor acasă

4. Mutați plantele care stau în lumină directă în semi-umbră

Dacă plantele se îngălbenesc, le cad frunzele sau pur și simplu observați că se ofilesc, cel mai probabil acest lucru se întâmplă pentru că ele stau o parte din zi în razele directe ale soarelui. Pentru a evita situațiile menționate mai devreme, vă recomandăm să mutați plantele în semi-umbră, chiar dacă acestea în mod normal iubesc soarele, pentru că temperaturile excesiv de ridicate dăunează cu siguranță oricărei plante.

5. Udarea plantelor diferențiat în funcție de nevoile acesteia

Chiar dacă este caniculă și considerăm că plantele noastre au nevoie de foarte multă apă, realitatea poate fi diferită. Sunt plante, ca de exemplu cactușii sau suculentele, care, dacă sunt puse la semi-umbră în timpul zilei, ele nu trebuie udate nici în condiții extreme de căldură zilnic. De asemenea, orhideea, preferă să fie udată la câteva zile. Înainte de a începe să udați frecvent plantele din gospodăria dumneavoastră, este important să țineți cont și de speciile de plante pe care le aveți.

Flori galbene în grădină

Flori galbene în grădină

Deci, mesajul este clar: trebuie să depistăm felul în care plantele noastre se simt în locul în care sunt amplasate acum, dacă acestea trebuie mutate, udate mai frecvent sau au nevoie de nutrienți iar apoi să acționăm în consecință.

Așadar, sperăm ca aceste sfaturi să vă fie de ajutor și suntem curioși ce ponturi aveți voi pentru îngrijirea plantelor pe timpul verii?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *