Sfaturi de îngrijire pentru plantele suculente

Suculentele încep să devină din ce în ce mai răspândite în casele oamenilor, iar în unele locuințe putem vedea deja adevărate colecții sau aranjamente din aceste plante. De ce? Simplu! Sunt frumoase, deosebite, interesante și estetice, dar mai ales ușor de crescut și rezistente! Acest aspect este unul foarte important, mai ales dacă călătorim mult, suntem foarte ocupați sau pur și simplu uităm să le udăm. În schimb, dacă le acordăm o atenție mai sporită și le îngrijim adecvat, acestea vă vor răsplăti cu o priveliște deosebită, relaxantă, devenind vedetele căminului dumnevoastră pe tot parcursul anului.

Aranjament din plante suculente

Aranjament din plante suculente

Plantele suculente sunt plante cu organe (frunze, tulpină, rădăcină) cărnoase și îngroșate, care au rolul de a depozita apa și care trăiesc în zone cu climat sau sol arid. Pe scurt, acestea acumulează apa, mecanism cu ajutorul căreia pot supraviețui chiar și în condiții extreme în zone precum deșerturile, zonele tropicale cu umiditate scăzută sau chiar și zonele alpine. Unele dintre cele mai cunoscute plante sunt Agave sau Aloe Vera, binecunoscuta plantă medicinală, dar și unele specii de cactuși.

Este important să amintim și faptul că unele suculente pot fi crescute în aer liber, pe toată perioada anului, inclusiv iarna. Cealaltă categorie poate fi ținută afară în grădină sau pe terasă primăvara, vara și toamna, în schimb, iarna este recomandat să le mutăm în interior, unde temperatura nu coboară sub 10 grade.

planta suculenta Echeveria în aranjament exterior

Echeveria în aranjament exterior

Reguli generale de îngrijire pentru plantele suculente

Chiar dacă îngrijirea suculentelor poate părea o treabă grea și diferă de la o specie la alta (sunt în jur de 20000), există câteva reguli de bază sau generale pentru îngrijirea acestor plante.

Lumină

Suculentele preferă în general lumina puternică, de aceea este recomandat așezarea lor lângă o fereastră orientată spre sud. Iar dacă vorbim despre o plantă care este în creștere, este bine să primească lumină minimum 6 ore pe zi. Chiar dacă sunt plante, acestea pot “vorbi” cu dumneavoastră: dacă lumina este prea puternică, o să observați mici arsuri, de o nuanță albă, galben-maronie pe frunze sau tulpină. Iar dacă lumina este prea puțină, aceste se vor întinde după soare și vor avea o tulpină alungită, sau frunze distanțate. De aceea, este recomandat ca la început să le monitorizăm mai atent, schimbându-le locul ori de câte ori observăm că este necesar.

Suculente care nu au lumină destulă

Suculente care nu beneficiază de lumină destulă

Udatul plantelor suculente

Făcând parte din familia xerofitelor, aceste plante sunt obișnuite cu precipitațiile puține, prin urmare, față de alte plante, rezistă mai bine fără apă. Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu trebuie udate! În perioada de creștere se udă în momentul în care observați că pământul din ghiveci s-a uscat. Toamna târziu sau iarna, când planta intră într-o perioadă latentă, se udă mai rar, odată pe lună. În orice caz, udatul în exces și solul îmbibat în apă este cea mai frecventă cauză a pierderii unei suculente. Chiar dacă pare sănătoasă, aceasta va putrezi de la rădăcină și treptat își va pierde frunzele.

Suculentele nu se vor uda în exces!

Suculentele nu se vor uda în exces!

Temperatura

Așa cum v-am amintit, aceste plante tolerează destul de bine temperaturile scăzute, de exemplu, unele specii rezistă afară chiar și în timpul iernii, trebuie doar să le protejăm puțin. În cazul suculentelor de interior, temperatura optimă este 10-15 grade pe timp de noapte, respectiv 20-30 de grade pe timpul zilei.

Amestecul de sol

Pentru a avea suculente frumoase, primul pas este pregătirea unui substrat pentru plante special, foarte bine drenat, care nu reține apa și oferă o aerisire optimă. Dacă nu aveți posibilitatea de a vă procura acest mix recomandat, îl puteți pregăti și dumnevoastră. Cheia este un amestec de perlit sau nisip, care va permite apei să se scurgă într-un timp relativ scurt. Este recomandat să folosiți un ghiveci care asigură un drenaj bun.

Substrat recomandat pentru plantele sugative

Substrat recomandat pentru plantele sugative

Fertilizare

Chiar dacă foarte mulți dintre noi suntem împotriva fertilizării, este recomandat ca în timpul creșterii să administrăm măcar de 2-3 ori pe an un îngrășământ special pentru aceste plante. Treptat, udatul va dezalcaliniza solul, iar nutrienții vor trebui cumva înlocuiți. În perioada iernii fertilizarea nu este recomandată, deoarece plantele sunt în perioada de repaus vegetativ!

Dăunători

Chiar dacă suculentele sunt plante foarte rezistente și din punctul de vedere a dăunătorilor, pot apărea probleme. Însă, gândacii de făină, lânoși, acarienii sau afidele (păduchi) pot fi combătuți foarte ușor cu ulei de neem sau o soluție specială recomandată de un specialist.

Plantă sugativă

Plantă sugativă

Concluzie

Dacă sunteți pe punctul de a “adopta” prima plantă de acest fel, este cu siguranță cea mai bună alegere. După cum vedeți, îngrijirea suculentelor nu este o treabă foarte grea dacă respectăm sfaturile pe care le-am prezentat.  Sunt frumoase, estetice, dar mai ales rezistente, iar dacă urmați pașii de mai sus, cu siguranță colecția dumneavoastră de suculente va fi foarte frumoasă! Sunteți pe punctul de a cumpăra un cadou? Vă putem asigura că nu veți da greș cu această alegere!


3 thoughts on “Sfaturi de îngrijire pentru plantele suculente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *