Cultivarea căpșunilor: Totul despre creșterea căpșunilor în grădină sau la ghiveci

Vrei să cultivi căpșuni pentru consumul familiei tale?

Fie că ai spațiu în jardiniere, pe terasă sau ai pământ în grădină, cultivarea fructelor precum căpșunile este o idee minunată, mai ales dacă ai copii! Acestea sunt ușor de plantat și întreținut, au un preț decent pe piață și rezultatul final va merita munca depusă. Căpșunile sunt cele mai populare fructe mici cultivate în gospodării, regiunea temperată din țara noastră favorizând acest lucru. Culturile de căpșuni nu necesită niciun echipament specializat, acestea putând fi cultivate chiar și într-un ghiveci, pe verandă sau pe balcon.

Căpșunile-favoritele copiilor

Căpșunile-favoritele copiilor

Motive pentru a cultiva căpșuni în gospodăria ta

Unul dintre cele mai mari beneficii în cultivarea căpșunilor reprezintă faptul că acestea sunt plante perene: puteți culege roadele muncii dumneavoastră mulți ani după anul inițial în care le-ați plantat. Cu puțină iscusință, este posibil ca fiecare plantă de căpșuni să producă câteva sute de grame de căpșuni. Aproximativ douăzeci și cinci de plante de căpșuni sunt deajuns pentru a satisface o familie.

Poate că un motiv mai important decât primul menționat este faptul că, în magazine și piețe, căpșunile achiziționate conțin pesticide. Căpșunile comerciale se clasifică, în mod repetat, în topul celor mai contaminate fructe. Chiar și după spălare, căpșunile cumpărate din magazine rămân cu pesticide reziduale în ele. Așadar, creșterea căpșunilor în propria grădină vă permite să cunoașteți exact ceea ce mâncați. Un fruct gustos, cu o aromă incomparabilă cu cea a unei căpșuni cumpărate.

Capsuni proaspat culese

Capsuni proaspat culese

Este mai ieftin să cumpărați plante sau semințe de căpșuni, să le plantați și să vă bucurați an de an de roade, în loc să cumpărați aceeași cantitate de fructe de căpșuni.

Plantele de căpșune sunt micuțe și ușor de crescut aproape în orice loc. Desigur, acesta trebuie să aibă lumină în cea mai mare parte a zilei.

În plus, cine nu adoră fructele culese fresh, pe loc, din grădina proprie?

Cum cultivăm căpșunii?

De îndată ce ați decis că vă doriți să creșteți căpșuni în propria gospodărie, trebuie să începeți să vă gândiți cum doriți să porniți? Aveți aici de ales între două modalități de plantare: din semințe, sau direct din plăntuță. Certitudinea este că plantarea din semințe este mai dificilă și necesită o răbdare mai mare și implicit mai mult timp pentru ca acestea să germineze și apoi să crească. Nu este imposibil, însă.

Creșterea căpșunilor

Creșterea căpșunilor

Următorul pas constă în a vă decide ce specie de căpșuni doriți să plantați. Există căpșunile care se coc în iunie, cele care se coc de mai multe ori pe an, varietăți de căpșuni mov, căpșuni alpine și așa mai departe.

Alegeți cantitatea potrivită pentru spațiul de care dispuneți. Dacă cumpărați prea multe plante sau semințe, s-ar putea să vă simțiți copleșit de cantitate, iar dacă cumpărați prea puține, ați putea simți că nu sunt de ajuns în momentul în care fructele încep să apară.

Trebuie să țineți cont că aceste fructe nu pot crește adecvat în preajma copacilor înalți, în umbra acestora sau umbriți în orice fel. Așadar, acesta este un aspect important de luat în calcul. De asemenea, pământul trebuie să aibă un drenaj bun.

Desert cu căpșuni

Desert cu căpșuni

Dacă v-a plăcut acest articol sau v-a fost de ajutor, apreciem un like, un share să vadă si prietenii voștri și vă încurajăm să veniți cu sugestii în secțiunea de comentarii, prin care să ne spuneți ce curiozități în domeniul plantelor aveți?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *