Plante decorative de interior: cum si cand le udam

Nevoia de apa a plantelor este diferita de la o specie la alta dar si in functie de talia sau de mediul in care se afla, precum lumina, umiditatea si temperatura aerului, dar si de sezon. La fel de importante sunt si tehnicile de udare, in functie de preferintele fiecarei plante.

aglaonema planta de interiorTehnicile de udare sunt si ele diferite:

Aglaonema este o planta decorativa de interior potrivita pentru apartament sau pentru birou dar si pentru spatii mai largi, precum un centru comercial, hoteluri sau restaurante.

Aceste plante de interior se uda prin turnarea de apa in ghiveci, iar apa se va infiltra in pamant si va fi absorbita de radacinile acesteia. Este bine ca in farfuria ghiveciului sa nu ramana apa, pentru a evita putrezirea radacinilor.

planta-naturala-orhidee-in-ghiveci-naturalOrhideea este o planta cu flori frumoase, de o eleganta aparte, ce prefera un sol special (scoarta de copac maruntita si muschi de copaci) si care nu este mare iubitoare de apa. Orhideele de ghiveci se uda prin scufundarea partiala a ghiveciului intr-un vas cu apa (de preferat apa de ploaie) pentru aproximativ o ora. Apoi se scoate ghiveciul din vasul cu apa si se aseaza in farfuria sa. Daca in farfurie se aduna apoi apa, aceasta trebuie golita.

Impreuna cu un  ghiveci natural deosebit, orhideele pot decora elegant si discret un birou sau un interior business destinat intalnirilor cu partenerii de afaceri.

guzmania flori plante de apartament

 De asemenea stropirea usoara a frunzelor este o tehnica recomandata plantelor sensibile. Este recomandata plantelor din familia Bromeliade, precum Guzmania, Vriesea sau Neoregelia – acestea se uda prin stropirea frunzelor si prin turnarea de apa in mijlocul frunzelor.

Cum ne dam seama cand o planta are nevoie de apa ?

Sunt cateva metode simple si la indemana prin care ne dam seama cand trebuie sa udam o planta: testam pamantul din ghiveci cu mana, iar daca acesta este tare, planta are nevoie de apa. De asemenea, daca pamantul s-a dezlipit de peretii ghiveciului este semn ca acesta este uscat. Trebuie sa avem grija ca udarea plantelor sa fie repetata numai cand pamantul este uscat, iar planta are nevoie de apa.

Cand udam plantele de interior ?

Este de preferat sa udam plantele in ghiveci dimineata, cu apa de ploaie sau apa de la robinet ce nu contine o cantitate mare de calcar, la temperatura ambianta. In principiu primavara si vara plantele de interior trebuie udate o data pe saptamana, iar toamna si iarna, cand cele mai multe plante intra in repaus, se recomanda udarea lor la un interval de 15 zile. De asemenea, frecventa udarii plantelor in ghiveci trebuie sa tina seama si de temperatura ambianta :

Primavara – vara

  • o data pe saptamana pentru temperaturi de 15 – 18°C
  • de 2 ori pe saptamana pentru temperaturi de 19 – 22 °C
  • de 3 ori pe saptamana pentru temperaturi de 23 – 26°C

Toamna – iarna

  • o data la 15 zile pentru temperaturi de 15 – 18°C
  • o data pe saptamana pentru temperaturi de 17 – 19°C
  • de 2 ori pe saptamana pentru temperaturi de peste 20°C

ghivece inteligente Lechuza

 

Pentru ca plantele dumneavoastra sa fie bine ingrijite si udate la timp, RobertoRossi.ro va ofera ghivecele inteligente ce dispun de un sistem de autoirigare.

Acestea sunt practice, mai ales pentru plantele decorative de la birou sau din spatii comerciale ori hoteluri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *