Yucca, arbust decorativ de interior și de gradină

planta-yucca-decorativaYucca este un arbust decorativ de ghiveci foarte cunoscut si apreciat, care se dezvolta si in gradina si poate ajunge pana la 8 m si chiar 12 m inaltime, daca ii sunt favorabile solul si clima. Originar din America Centrala si Caraibe, arbustul Yucca era apreciat pentru calitatile sale nutritive si mai ales tamaduitoare de catre mayasi in urma cu 2.000 de ani, iar indienii il considera de veacuri un dar divin.

La noi Yucca este cunoscut si apreciat in special ca planta decorativa de interior, fiind deosebit datorita rozetelor de frunze alungite din varful trunchiului lemnos dar si prin florile delicate albe sau roz, de forma unui clopotel.

Yucca, ingrijire si inmultire

Pare surprinzator, insa plantarea si ingrijirea unui arbust Yucca este la indemana tuturor si poate fi plantat in gradina sau in ghiveci. Planta originara din desert, Yucca s-a adaptat bine zonei mediteraneene, cu solul destul de uscat si pietros. Este suficient sa il udam de 2 sau 3 ori pe saptamana, de preferat cu apa necalcaroasa (fiarta si racita sau apa de ploaie) si sa-l hranim cu ingrasaminte (de preferat primavara). Este iubitor de lumina, insa trebuie ferit de lumina directa a soarelui, cand este prea intensa. In timpul iernii trebuie protejat de frig si se uda mai rar. Frunzele isi pastreaza prospetimea, daca sunt bine ingrijite, de preferat sa fie curatate cu un burete umed sau prin pulverizarea apei pe frunze. Primavara este bine sa taiem 1-2 centimetri de la baza frunzelor, iar capetele taiate  pot fi folosite ca butasi pentru noi arbusti Yucca.

Ingrijit cu atentie si pasiune, Yucca se dezvolta viguros si armonios. Daca frunzele incep sa se deformeze, este semn ca  plantei ii lipseste lumina sau este udata prea mult. Ingalbenirea frunzelor nu trebuie sa ne ingrijoreze, pentru ca poate fi semn ca planta este in crestere, intr-un proces de regenerare, iar aceste frunze trebuie indepartate cand se usuca.

Yucca, boli si daunatori

yucca-arbust-decorativUneori, planta poate fi afectata de daunatori, insecte cu carapace de culoare bruna, ce se hranesc cu seva plantei. Acestia se fixeaza de-a lungul nervurilor frunzelor si sunt foarte periculosi. In aceasta situatie, indepartam frunzele afectate iar pe celelalte le curatam cu un burete umed.

Un alt semn de imbolnavire a plantei este aparitia petelor rosii pe frunze, determinate de ciuperca Botrytis, care se dezvolta in special in spatii inguste si umede. Incercati sa rariti frunzele si ramurile arbustului Yucca, sau il tratati cu zeama bordeleza: un amestec de sulfat de cupru (piatra vanata), lapte de var sau var stins.

Yucca, beneficii pentru sanatate

yucca-arbust-de-ghiveciYucca este o planta apreciata si in industria textila dar si pentru proprietatile curative, datorita vitaminelor A, B2 si C pe care le contine. Are un continut bogat de fier, magneziu, mangan, fosfor, seleniu. Yucca are proprietati benefice in tratamentul unor boli precum artrita si reumatismul, amelioreaza durerile de cap si inflamatiile. De asemenea, reduce colesterolul si vindeca bolile de piele si ranile. Fiind un bun antioxidant, arbustul Yucca previne aparitia carcinoamelor.

Atunci cand vrem sa oferim un cadou deosebit, Yucca este o alegere potrivita: impreuna cu un ghiveci inteligent cu sistem de autoirigare si drenare a apei, sau ghivece din materiale naturale ori ghivece ratan, acesta va oferi o nota de eleganta si prospetime interiorului sau terasei unde este amplasat.


16 thoughts on “Yucca, arbust decorativ de interior și de gradină

  1. buna! am o yukka care a crescut foarte strab intrebarea mea este pot sa o tai de unde este drept si sa o plantez din nou?mersi!

  2. Se poate taia de oriunde se dorește. După ce se taie, se pune pe tulpina tăiată ceara topita iar ramura tăiată se poate relata direct în pământ. Ca sa dea frunze noi din trunchiul tăiat se pulverizeze cu apa de 2 ori pe zi pana începe sa crească frunze noi din lateralele trunchiului.

  3. Buna ziua. Am plantat yucca in curte, dar nu este copacel. As vrea sa stiu daca taindu-i frunzele de la baza acesta va creste treptat ca si copacel sau nu. Multumesc.

  4. De îndată ce frunzele inferioare o să se îngălbenească, puteți să le tăiați. Cu timpul se va forma un trunchi în urma frunzelor tăiate.

  5. Bună, am o yucca și în aceasta iarna frunzele au început sa se cam îngălbenească, iar cele sănătoase nu sunt drepte, ca niște săbii, ci tind sa se culce către în jos… Ce sa ii fac?

  6. Exista trei probleme:

    1. Daca sunt doar frunzele de la baza fiecarei ramuri atunci este normal, tot timpul frunzele de la baza se ingalbenesc si se usuca. Ele trebuie sa se taie de langa ramura sau trunchi pentru a se lemnifica in timp si pentru a creste planta;
    2. Daca sunt toate frunzele atunci avem acele doua situatii: s-a pus prea multa apa, aceasta planta nu iubeste foarte multa apa. Intre udari pamantul trebuie sa se usuce; Daca a fost udata prea mult atunci trunchiul probabil ca nu mai este tare si este moale la apasarea cu mana.
    3. Daca nu a fost udat o perioada lunga atunci plantei i s-au uscat radacinile si nu credem ca isi va mai reveni.
  7. Buna ziua, am o yucca de 8-9 ani tinuta in interior. De un an ne-am mutat la casa si as vrea sa stiu daca pe timp de vara pot sa o tin pe terasa unde bate soarele de dimineata pana in jur de ora 12-13. Multumesc

  8. Raspunsul este: Da se poate. Asa cum sta in Italia sau in Spania in razele directe ale soarelul asa poate sta si la noi pe terasa. Yucca de reguala este o planta rezistenta.

  9. Bună ziua! De Crăciun am scos-o din casa pe casa scarii. Am încercat s-o ud o dată pe săptămână, avea niște punctulete mici maro pe frunze, fe 2 zile Este foarte moale și nu știu cum s-o salvez. Ma puteți ajuta, va rog frumos!? O am de 11 ani.

  10. Am o yucca de aproximativ 10 ani , are 2 brațe cu frunze , unul dintre ele s- a înmuiat tare nu se mai poate susține , ce pot face ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *