Primăvara în grădină este un anotimp al culorilor şi al parfumului. O perioadă minunată din an în care toată natura revine la viaţă şi, odată cu ea, prindem şi noi chef de reamenajări. Până la urmă, după ce am schimbat atmosfera în casă, ajungem şi la grădină aşa încât sezonul care abia începe să fie unul reuşit în orice spaţiu care ne aparţine.
Iată-ne aşadar în faţa reamenajării grădinii. Poate nu chiar o reamenajare totală, dar sigur o schimbare în bine a tot ceea ce cuprinde ea. Înainte de toate trebuie să facem o evaluare:
- Cum a ieşit grădina din iarnă? Dacă are nevoie de reparaţii, atunci cu ele trebuie începută treaba. Poate fi vorba de bănci, pergole, alei, instalaţii de udare care să aibă nevoie de atenţia ta şi fără de care grădina în noul sezon nu poate arata ireproşabil.
- Cum se prezintă plantele şi pomii deja plantaţi în grădină? Dacă sunt crengi rupte, ele trebuie tăiate şi zonele afectate “bandajate” corespunzător. Dacă sunt plante care au degerat peste iarnă merită să te gândeşti de ce s-a întâmplat asta. Dacă nu poţi controla factorii care au condus la această situaţie, atunci mai bine le înlocuieşti cu plante sau tufe mai rezistente.
- Analizează zonele libere. Într-o grădină e normal să mai existe şi spaţii libere. Asta nu reprezintă neapărat o problemă. Însă, dacă sunt prea multe sau dacă nu au o logică anume, trebuie să te gândeşti ce e potrivit să plantezi acolo. Poate tufe perene, poate plante anuale dacă vrei să schimbi mereu ceva în grădină, poate plante bulboase.
Dezbateri despre tipuri de plante
Atunci când vine vorba de plante au loc tot felul de dezbateri. Unii zic că e foarte simplu să îngrijeşti grădina dacă ai numai plante perene. Alţii argumentează că devine plictisitor să ai în grădină mereu aceleaşi plante. Unii sunt adepţii bulboaselor din cauza solului nisipos şi nu pot gestiona alte plante. Alţii vor grădini dinamice şi mereu în schimbare şi pentru asta e nevoie de plante anuale sau bienale şi de aranjamente în recipiente.
Dacă vrei recomandarea noastră e bine să ştii că optăm pentru grădina mixtă. Fundamentul grădinii trebuie să fie bazat pe plante perene: copaci, tufe, arbuşti. În grădina de primăvară e minunat să foloseşti bulboase şi plante anuale sau bienale. În grădina de vară te poţi bucura de toate tipurile de plante, iar în cea de iarnă numai de plante perene. După cum vezi, o grădină care să aibă puncte focale în orice sezon, jonglează cu toate tipurile de plante. În anumite intervale din an e nevoie de mai multă muncă, dar rămâne suficient timp pentru relaxare şi savurat frumuseţea de grădină la care ai lucrat. Şi nu uita un lucru: nu trebuie să te sperie spaţiile libere. Ai nevoie de spaţiu printre plante ca să le poţi îngriji (uda, tunde, lega, etc.) şi din când în când e bine şi să ai unde planta ceva nou şi spectaculos pe care poate că nu l-ai avut în plan de la început. Poate că nici n-ai ştiut că acea plantă există şi că se poate dezvolta de minune în grădina ta.
De ce merită să ai în grădină câţiva pomi decorativi
Am văzut grădini care conţin numai flori şi se simte acut lipsa dezvoltării vegetale pe verticală, lipseşte umbra, etc. Oricât de mică ar fi grădina ta, găseşte loc şi pentru 1-2 pomi. Poţi găsi pomi de talie mică aşa că îţi vor ocupa puţin spaţiu dar îţi vor ajuta grădina din punct de vedere decorativ şi funcţional.
Momentul potrivit pentru achiziţii şi plantări
Plantele anuale se achiziţionează primăvara şi se plantează în grădină după ce trece riscul apariţiei gerului nocturn. De asemenea, nu se plantează în zilele puternic însorite, pentru că razele calde pot deshidrata micile răsaduri destul de repede. Plantele perene se plantează atât primăvara cât şi toamna, fără probleme sau riscuri, pentru că ele sunt viguroase. Unele plante bienale e bine să fie plantate toamna, pentru că astfel câştigi timp în sensul că durata până la prima înflorire scade. Însă, aici este discutabil şi depinde de fiecare plantă în parte. După plantare se udă moderat şi se supraveghează o vreme plantele. Dacă rădăcinile au fost rănite ocazional sau dacă nu adera repede la sol e posibil să nu poată absorbi apă şi plantele riscă să moară. Mereu să cumperi câteva exemplare în plus de plante atunci când ţi-ai propus un anumit aranjament pentru că unele dintre ele nu se vor prinde din start.
Nu uita de obiectele decorative
O grădină reuşită nu este formată doar din plante, alei şi instalaţii de întreţinere. Ea conţine şi elemente decorative şi utilitare care îi schimbă foarte mult aspectul: ghivece și amfore, chioşcuri, bănci, pergole, lămpi solare, pernuţe, draperii pentru locul de odihnă, etc. Toate acestea merită şi ele un pic din atenţia ta aşa încât să formeze un tot unitar cu restul grădinii şi chiar cu interioarele casei tale. Ştim că pare o muncă nesfârşită, dar nu e aşa. E elan creator primăvăratic! Vei avea timp pentru odihnă… Şi nu oricum! Odihnă într-o grădină superbă!
Spor la treabă!