Flori și plante naturale în aranjamente de iarnă


Euphorbia pulcherimma si Euphorbia milli

Chiar de la început trebuie să-ţi spunem că am avut o misiune grea când am decis să alegem numai câteva plante şi variante de aranjamente cu plante naturale. Se spune că iarna sunt mai puţine plante, că e mai greu să le asiguri condiţii bune în casă atunci când lumina scade şi… multe alte argumente. Ei bine, am descoperit cu bucurie că sunt chiar multe flori care pot fi folosite în aranjamente pentru iarnă şi pentru Sărbătorile de Iarnă în mod special. Hai să enumerăm aici câteva: Hippeastrum, Azalee, Gaultheria, Cyclamen, Phalaenopsis, Echeveria, Sedum, Euphorbia, Kalanchoe şi câte altele! Fiecare floare menţionată are nenumărate varietăţi şi se pot asocia cu alte flori şi plante în nenumărate feluri. Aşa că de aici a rezultat şi misiunea grea pe care am avut-o.

Bol de sticla cu Poinsettia, conuri si crengute

Cele mai cunoscute: Crăciuniţele

Evident că nu putem să ne ocupăm de decoraţiuni cu plante naturale fără să amintim de Crăciuniţe. Însă, trebuie să ştii că sunt mai multe plante denumite astfel. Una este Poinsettia (Euphorbia) pulcherimma, o floare elegantă şi intens colorată. Este însoțită în propunerea noastră de aranjament de sora sa Euphorbia milli. Cealaltă Crăciuniţă este de fapt Schlumbergera – un cactus care înfloreşte peste iarnă. Toate aceste plante au flori deosebit de frumoase care se pot asocia pentru a obţine un aranjament spectaculos. Primele două plante se pot asocia cu plante companioane curgătoare (iederă sau altă plantă cu aspect pendent), cu conuri, globulețe şi lumânări de mari dimensiuni.

Stea cu Poinsettia si Sedum

Schlumbergera este puţin mai sensibilă din cauză că bobocii cad cu uşurinţă dacă se schimbă direcţia din care primesc lumina. Se întâmplă asta pentru că ei sunt prinşi direct pe tulpina cactusului, nu au codiţe. Mişcarea naturală este cea către lumina şi astfel bobocii ajung să se desprindă uşor şi să nu te mai poţi bucura de ei.

Aşadar, observă cum a stat planta iniţial şi după ce o decorezi așeaz-o în acelaşi loc. Se poate scoate din ghiveciul iniţial şi pune într-unul decorativ, se pot adăuga steluţe decorative, fructe, lăstari de sedum, conuri sau crenguţe colorate (subţiri). Sperăm ca pozele alăturate să vorbească de la sine!

Schlumbergera cu stelute decorative

Spânzul sau Trandafirul de Crăciun

Chiar dacă în zona noastră Spânzul înfloreşte mai târziu în grădină (sfârşit de ianuarie), îl găseşti în magazine înflorit chiar și înainte de Crăciun. Este o plantă nepretenţioasă care poate fi pusă cu tot cu aranjament chiar şi afară în zilele în care nu este ger. Altfel, îl ţii în casă în camere mai răcoroase. Cu câteva plante de Spânz, fie cu flori albe, fie în alte culori (sunt hibrizi deosebit de frumoşi, cu flori duble, dantelate, în culori uimitoare), câteva ghivece decorative şi crenguţe din grădină, rezultă aranjamente de neuitat. Le poţi folosi pentru a decora intrarea în casă, pervazul ferestrei, o cameră neîncălzită peste iarnă, mesele festive. Însă, recomandarea noastră este să o fereşti de căldură pentru că tulpinile îşi pierd treptat din vigoare.

Spanz cu crengi si conuri

Cyclamen intens colorat

Este o plantă versatilă şi atractivă. Se comercializează în multe sortimente aşa că ai de unde alege culoarea, talia şi forma preferată a petalelor. Suportă destul de bine atât frigul cât şi căldura pe durate scurte de timp, dar are nevoie de lumină bună aşa încât să nu-şi piardă din frumuseţe. Se poate asocia atât cu alte plante naturale (companioane, fără flori, doar cu frunziş decorativ) dar şi cu crenguţe şi fructe de mici dimensiuni.

Te uimeşte prin culorile intense ale florilor dar şi prin decorul interesant al frunzelor. Este aleasă pentru interioare moderne decorate în culori neutre. Astfel Cyclamenul devine o pată de culoare. Dacă se asociază cu conifere aproape că nu mai este nevoie de un Brăduţ de Crăciun, pentru că aranjamentul cu o astfel de plantă va atrage atenţia şi va înfrumuseța camera în care este pusă.

Cyclamen si crengute cu fructe decorative

Phalaenopsis elegant

Nu puteam să lăsăm la o parte frumoasele orhidee. Atunci când se folosesc în aranjamente ele se scot şi pământul special din ghivece şi se aşează în boluri transparente. Rădăcinile lor se pot înfăşura temporar în muşchi umed de pădure sau se pot pulveriza zilnic (aşa cum se procedează în mod curent cu rădăcinile Vandei – o orhidee care nu se plantează în pământ sau scoarţă). Ele se pot asocia cu crenguţe, beţişoare decorative şi cu globulețe mici. Partea de sus a beţişoarelor se poate prinde cu inele decorative sau panglici.


Bol cu orhidee Phalaenopsis din globulete colorate

De reţinut:

  • Pentru că sunt plante naturale au nevoie să fie udate. Pentru a nu face vreo greşeală în privinţa asta, trebuie să verifici starea pământului sau rădăcinilor înainte de a aplica o nouă udare.
  • Au nevoie de lumină naturală – o plantă ţinută departe de o sursă de lumină naturală mai mult de o săptămână începe să pălească în frumuseţe.
  • Trebuie ferite de flacăra lumânărilor folosite ca decor şi de şocuri termice (prea cald sau prea frig).
  • După ce trec Sărbătorile plantele se pun la locul lor: în ghiveci, cu pământul potrivit, la temperatura şi iluminarea corectă. Nu neglija aceste aspecte. Se tund frunzele şi lăstarii care au avut în vreun fel de suferit.
  • Se curată şi se spală ghivecele și jardinierele, bolurile, vazele, platourile decorative şi se depozitează în siguranţă. Ele vor fi din nou folosite pentru alte zile festive.
  • Se strâng globuleţele, ghirlandele, steluţele, panglicile şi alte lucruri care pot fi refolosite și se depozitează în cutii. N-are rost să dai banii pe altele cu prima ocazie, dacă tot le ai pe acestea.

Platou cu Poinsettia si Cyclamen

 

Ei, acum că ştii toate aceste lucruri, sperăm folositoare, te-ai decis ce fel de aranjament vei face pentru Sărbători? Dacă nu, nu te îngrijora! Mai ai câteva zile în care poţi digera informaţiile de mai sus. Însă, dacă a venit 1 decembrie, e bine să te găsească hotărâtă! Achiziţionarea tuturor elementelor şi plantelor dorite pentru aranjamente o să dureze alte câteva zile şi rişti să intri în criză de timp. Doar nu vrei să meştereşti la aranjamente când sunt oaspeţii la uşa, nu-i aşa?

Spor la treabă!


One thought on “Flori și plante naturale în aranjamente de iarnă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *